Ja till ny lag om elektronisk kommunikation

1:54 min

Riksdagen sa efter en debatt i dag ja till den omdebatterade lagen om elektronisk kommunikation. Det innebär att polisen från den 1 juli får begära ut abonnemangsuppgifter även vid brott som bara ger böter.

Folkpartisten Mathias Sundin ville fälla hela förslaget.

– Politik är ju också att säga ifrån när man tycker att något har gått för snett. Och det gör jag nu herr talman, tack, sa Mathias Sundin (FP) i debatten.

Det fanns samsyn mellan partierna om nödvändigheten att kunna avlyssna telefoner vid grov brottslighet och sexuellt utnyttjande på nätet. Men det fanns också konflikter och den hetaste debatten blev om den nya lagen kan användas för att jaga fildelare.

Vänsterpartiets Jens Holm var flitig i talarstolen och varnade för att lagändringen ger möjlighet att jaga småbrottslingar.

– Och då hamnar man i just där att polisen ges möjlighet att jaga fildelare och då tycker jag att man hamnar snett, sa Jens Holm.

Han fick svar på tal av moderaten Ewa Thalén Finné. Det positiva med den nya tekniken ska bejakas, det illegala bekämpas.

– Det är bra med fildelning, ja, det tycker jag också men jag tycker inte att det är bra med illegal fildelning, sa Ewa Thalén Finné.

Folkpartiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson sa att han må va en tråkig mittenpolitiker. Men den nya lagen är balanserad också när det gäller brott som bara har böter som straff.

– Vi tycker ju olika. Jag tycker att fildelning är dåligt. Och jag tycker att snatteri är dåligt. Jag tycker att det är fel att inte hålla sig till upphovsrättsinnehavarnas regler och jag tycker att det är fel att stjäla småsaker på Åhlens, sa Johan Pehrson.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet varnade för att lagen kan missbrukas. Sverigedemokraten Kent Ekeroth, däremot, efterlyste en del skärpningar, men i fråga om fildelning hade han samma skeptiska syn de andra två, även om hans skäl var bättre användning av polisens resurser.

– Vi vill inte bidra till en polisiär resursförskjutning mot småskaliga fildelare samtidigt som folk känner sig otrygga i vardagen för att polisen redan har mer arbete än vad de klarar av. Arbete mot riktigt allvarlig brottslighet, sa Kent Ekeroth.