Krogbeslutet fortsätter att röra upp känslor

9:33 min

Tre på fredagsnätter och fem på lördagsnätter - det är Göteborgskrogarnas nya stängningstider. Oppositionspolitiker och krögare beskyller nu socialdemokraterna för politiskt fulspel.

Eftersnacket till komunfullmäktiges beslut i går handlar om annat än tidpunkten för kvällens sista beställning.

Folkpartisten Helene Odenjung, moderaten Hampus Magnusson och krögaren Magnus Albrektsson sade allt annat än skål och tack efter kommunfullmäktiges beslut om krogarnas öppettider i går kväll.
- Rena taktikröstningen!
- Jag är förvånad och oerhört besviken!
- Jag tycker att det är för jävligt!

I den näst sista röstomgången skulle fullmäktige besluta vilket förslag som skulle gå upp mot socialdemokraternas kompromissförslag i en sista avgörande omröstning.

I det läget valde socialdemokraterna att stödja Vänsterpartiets förslag.
Därmed blockerades moderaternas och folkpartiets förslag från att nå sista röstomgången.

Ett förslag som förmodligen hade gått segrande ur striden.
- Man brukar faktiskt lyssna på de stora förslagen. Nu fanns det fler som var för att man skulle bevara öppettiderna som de är idag, än vad det fanns för det som vann. Och jag har aldrig varit med om det tidigare, säger folkpartisten Helene Odenjung.

Men det socialdemokratiska kommunalrådet Dario Espiga slår ifrån sig kritiken.
- Det stämmer inte. De rödgröna tillsammans var överens om att minska öppettiderna på ett eller annat sätt. Så det var den största gruppen, säger han.

Folke Johansson, professor i statsvetenskap och expert på kommunal demokrati, menar att det inte råder någon tvekan om att socialdemokraterna taktikröstade.
Men säger att det å andra sidan är en självklar del av det politiska spelet.
- Och då väljer socialdemokraterna att stödja det som i slutomröstningen har minst chans att få stöd, säger Folke Johansson.

Gustav Sandström