Hultsfred

Scientologer bakom drogundervisning

Hultsfreds kommun har köpt undervisning till skolorna om droger från en organisation som är knuten till scientologerna. De senaste tre åren har 65 kommuner, bland annat Hultsfred, köpt tjänster av Drogfritt vars föreläsare åker runt och undervisar barn och ungdomar. Föreläsningarna innehåller dessutom en hel del felaktigheter.

Ordförande och flera av föreläsarna är scientologer och de använder sig av föreläsningsmodeller från Narconon vars program bygger på scientologigrundaren Hubbards idéer.

– Vi är en oreligiös förening. Vi pratar inte om religion ute i skolorna, vi pratar om droger. De flesta kan faktiskt hålla isär äpplen och päron, säger Åsa Graaf som är ordförande i Drogfritt till Svenska Dagbladet.

Innehåller faktafel

Informationen innehåller dessutom stora faktafel, enligt tidningen. Bland annat säger Drogfritt att en person som har tagit något med allt från nikotin till heroin kan visa positivt på drogtester decennier efter att peronen blivit drogfri.

-- Jag tycker att det är förfärligt att man slår i ungdomar en massa felaktigheter. Hade mina barns skola tagit in den här typen av personer hade jag skrikit i högan sky, säger Björn Johnsson som är nakotikaforskare till Svenska Dagbladet.

Hultsfred betalade 22 000

Hultsfreds kommun har lagt 22 000 kronor på att köpa undervisningen från Drogfritt. Totalt så har föreläsningarna dragit in drygt 750 000 kronor de senaste tre åren.