Högerextremister hyrde kursgård som ägs av staten

Med staten som hyresvärd hade högerextrema Nationaldemokraterna partikonferens på Trollebo kurs & konferensgård utanför Vetlanda.

Det är skogsvårdstyrelsen som äger gården o nu ska dom se över sina rutiner, berättar Anne-Li Fiskesjö, länsjaktmästare och chef på skogsvårdsstyrelsen.

- Jag har tagit initiativ till en utredning för att förhindra att något sådant här händer igen, säger Fiskesjö till SR Jönköping.

Det var under helgen den 6-7 november som högerextrema Nationaldemokraterna hade samlades på idylliska Trollebo för en partikonferens.

På nationaldemokraternas hemsida skriver de bland annat om helgen att ”Andan var konstruktiv, principfast och kamratlig”.

Det är statliga Skogsvårdsstyrelsen i Jönköping och Kronoberg som via en arrendator driver gården och att det är just en statlig myndighet som hyr ut till en högerextrem grupp är extra allvarligt menar Anne-Li Fiskesjö.

- Vi är en statligt myndighet som ska verka partipolitiskt obundet och företräda ett demokratiskt samhälle, säger hon.

En utredning är nu tillsatt och i framtiden är det meningen att det ska det bli svårare för sådana här grupper att slinka igenom, eftersom de ofta använder sig av bulvaner.

Ingrid Svensson, receptionist på Trollebo tog emot beställningen.

- De sa att de var en förening som ville hyra några stugor och skulle sköta sig själva. Den vi skickade bekräfftelsen till var en privatperson i Södertälje, säger Ingrid Svensson.