Riksdagsdebatt om polisens arbete

När riksdagen debatterade läget inom polisen anklagade Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson statsminister Fredrik Reinfeldt (M) för att ljuga om satsningarna på polisen. Riksdagsdebatten var begärd av Sverigedemokraterna.

– I regeringsförklaringen sa han att 20 000 poliser arbetar synligt i människors vardag. Det är lögn. Forskning visar att polisen ägnar 1 procent åt fotpatrullering, merparten av tiden sitter de vid ett skrivbord eller i polisbil, sa Jimmie Åkesson.

Justitieminister Beatrice Ask (M) sa att regeringen har gjort den största satsningen i modern tid på polisen.

– Vi har fler än de 20 000 poliser som vi lovade, straffen mot våldsbrott har skärpts och en massiv satsning mot den organiserade brottsligheten är på plats, sa Beatrice Ask.

Hon sa också att mycket talar för att den största omorganisationen av polisen är nära. Ask hänvisade till utredningen som nyligen föreslog att de 21 polismyndigheternas ska slås ihop till en nationell myndighet.

Både Folkpartiets Johan Pehrson och Centerpartiets Johan Linander framhöll vikten av en samlad nationell polismyndighet.

Kristdemokraten Caroline Szyber talade om hur viktigt polisens förebyggande arbete är.

Socialdemokraternas talesman Morgan Johansson anklagde regeringen för att vara för långsam i att utveckla polisens organisation och metoder. Han hänvisade till att det finns ett utredningsförslag om polisutbildningen som har legat i fyra år.

Förklaringen till det är att utbildningsminister Jan Björklund tycks se det som en ren yrkesutbildning och att poliser inte behöver akademisk utbildning, enligt Morgan Johansson.

– Jag tror att justitieministern måste brotta ned utbildningsminister om det ska hända något, sa Morgan Johansson.

Både Miljöpartiets Maria Ferm och Vänsterpartiets Leif Lindström sa att fler poliser inte är hela lösningen.

– Det smartaste sättet att bekämpa brott är att bekämpa orsakerna till att de begås, sa Maria Ferm.

Leif Lindström kritiserade nedläggningarna av de små, lokala polisstationer.

Ekot/TT