Carl Bildt träffade de fängslade journalisterna

0:13 min

Utrikesminister Carl Bildt har i dag träffat de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i fängelset i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Mötet var drygt en timma långt och skedde på Bildts initiativ.

– Vi hade i grunden ett mycket bra samtal. Med hänsyn till de svåra omständigheterna mår de relativt väl, även om de självfallet längtar efter friheten. Det ligger i sakens natur, säger utrikesminister Carl Bildt.

Mötet med Martin Schibbye och Johan Persson ägde rum på fängelsechefens kontor inne på det stora fängelseområdet, som med Bildts egna ord var "kåkstadsliknande".

Svenskarna visste inget om besöket i förväg - de blev glatt överaskade när jag kom, säger Bildt.

– Vi resonerade om både den aktuella situationen och ansträngningarna. Vi har i grunden samma uppfattning hur det här ska skötas. Sedan blir det alltid diskussioner om livet, säger Carl Bildt efter mötet.

Enligt Carl Bildt pratade de också om vad nästa steg bör vara - men vad det är ville inte Bildt ge några detaljer om, det skulle bara skada processen menar han.

Schibbye och Persson har ju valt att inte överklaga sin dom på 11 års fängelse, utan hoppas på möjligheten natt bli benådade. Bildt ville inte kommentera om hans besök i Etiopien har berett vägen för att lämna in nådeansökan.

I går hade ju utrikesministern ett 50 minuter långt samtal med Etiopiens premiärminister Meles Zenawi, och Bildt beskriver relationen mellan dem som "god".

Schibbye och Persson greps i juli förra året när de tog sig in i den omstridda Ogaden-provinsen i Etiopien, tillsammans med den terrorsitstämplade ONLF-gerillan.

De är dömda för att ha tagit sig in landet illegalt och för samröre med terrorister. Den sista punkten förnekar de, deras enda syfte menar de var att arbeta journalistiskt och undersöka det Lundin-anknutna företaget Africa Oils verksamhet i Ogaden.

Under dagens telefonpresskonferens undvek Bildt frågor om Lundin Petroleum, där han själv tidigare suttit i styrelsen.

Han sa att Schibbye och Persson själva valt att han skulle berätta offentligt om deras möte i dag.

– De var mycket angelägna om att det skulle komma ut att jag hade varit och besökt dem. De såg det som ett viktigt stöd både internt i Etiopien och i Sverige, säger utrikesminister Carl Bildt.