Tyskland sätter hård press på Grekland

2:04 min

Tyskland fortsätter att sätta press på Grekland i den pågående skuldkrisen. I går sa förbundskansler Angela Merkel att besparingsåtgärderna i Europa måste fortsätta och i dag antyder den tyske finansministern att eurozonen klarar ett grekiskt utträde ut eurozonen.

Även den tyske utrikesministern satte i dag hård press på Grekland.

I flera utspel i går och i dag fortsätter nu de ledande tyska politikerna att sätta press på Grekland under de fortsatta regeringsbildningsförhandlingarna i Aten.

Den tyska regeringen håller stenhårt fast vid sin position att det inte finns något som helst utrymme för att omförhandla de grekiska villkoren för de nödlån man har tagit under skuldkrisen.

– Om Grekland avviker från den överenskomna reformvägen, är nya nödlån inte möjliga, sa till exempel utrikesminister Guido Westerwelle inför förbundsdagen i dag.

Den tyska regeringen oroar sig för att nya förhandlingar med Grekland skulle göra att Irland och Portugal också vill omförhandla sina lånevillkor. Då skulle mycket osäkra förhandlingar vänta som kan ta lång tid och då kan förtroendekrisen för euron med högre räntor och finansiell oro komma tillbaka med full kraft, befarar man i Tyskland.

Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble sa också i dag apropå Greklandsoron i en intervju i tidningen Rheinische Post att Europa inte går under så lätt och att vi inte kan tvinga någon att vara kvar. Han signalerar därmed mellan raderna att eurozonen skulle klara om Grekland lämnar eurozonen

Även om Tyskland helst ser att Grekland är kvar så vill man genom sådana här uttalanden förhindra att en ny grekisk regering använder sig att utträdeshotet för att få till omförhandlingar.

Det pågår alltså ett mäktigt förhandlingsspel i Europa om framtiden för skuldpolitiken. Tyskland håller också uppe pressen på den nya franske presidenten Hollande som kommer till Berlin i nästa vecka.

– Fiskalpakten står fast, den är redan beslutad och blir inte ogiltig bara för att det har varit val, sa Westerwelle.

Däremot verkar Tyskland berett att på andra sätt se till att tillväxten ökar i Europa. I går sa finansminister Schäuble att det är acceptabelt med något högre inflation i Tyskland.

Detta ska ses som att Tyskland kan acceptera högre löneavtal i landet för att på så sätt öka den tyska inhemska efterfrågan och även den tyska efterfrågan på varor från andra euroländer. Det skulle också göra tyska exportvaror dyrare.