Byggstrejken trappas upp

1:31 min

Strejken bland rörmokare och plåtslagare får fortsätta, beslutade Arbetsdomstolen i dag, som gick på fackets linje. Samtidigt trappas konflikten upp ytterligare nu när Byggnads lägger ytterligare ett strejkvarsel, säger avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

– Totalt när det här träder i kraft kommer det att vara 3 000 ute, säger han.

Hur länge kan det här trappas upp och hur länge kan ni strejka?

– Tills vi har fått igenom våra krav, säger Torbjörn Johansson.

Arbetsgivarna för vvs-arbetare och plåtslagare hade stämt Byggnads i Arbetsdomstolen. De tyckte att företag vars företrädare engagerar sig på arbetsgivarsidan oftare blir uttagna i strejk än andra. I det här fallet 9 av 14 företag.

Men AD håller med facket Byggnads om att stridsåtgärderna riktats mot de största företagen och att de därför har legitima fackliga syften, som det heter i domen.

Torbjörn Johansson på Byggnads:

– Det är glädjande och skönt att konstatera att de här stridåtgärderna var tillåtna. Men det var ett väntat beslut.

Och nu utökas alltså konflikten. 800 strejkande blir 1 600 i dag, och de kommande veckorna tas ännu fler rörmokare och plåtslagare ut. Arbetsgivarna har svarat med lockout, och totalt kommer nära 3000 av Byggnads medlemmar vara uttagna den 24 maj om parterna inte kommer överens.

Arbetsgivarna uppskattar att konflikten kostar många miljoner varje dag. Den allvarligaste konsekvensen hittills är kanske att uppstarten av Sveriges största kärnkraftsreaktor i Oskarshamn försenas så länge strejken pågår. Det kostar cirka 15 miljoner kronor per dygn, enligt den största ägaren Eon. Hittills har starten skjutits fram tre dagar.