Rektor om droghärvan

"Väldigt många testar narkotika"

1:42 min

Det finns en väldigt drogliberal syn i Norrköping just nu, det säger rektorn på Ebersteinska gymnasiet, där flera av de ungdomar, som figurerar i den stora cannabishärvan, går.  

Både Realgymnasiet och Ebersteinska gymnasiet har elever som är inblandade i den uppmärksammade droghärva som polisen i Norrköping nu är på väg att klara upp.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt och jobbigt, säger Raija Magnusson rektor på Ebersteinska gymnasiet.

Härvan uppdagades i oktober förra året och har sedan dess bara vuxit. Ett trettiotal personer visade sig vara inblandade och i veckan åtalades nio av dem.

Raija Magnusson säger att hon inte är direkt förvånad över att droghandel har förkommit på skolan, eftersom det går så många elever där. Hon påpekar att det är svårt att hålla koll på alla.

– Vi är Norrköpings största gymnasieskola med 1 500 elever och det går inte att vara vakt och polis. Den uppgiften har inte lärarna heller.

Raija Magnusson tycker ändå att skolan är bra på att arbeta med eleverna när något sånt här uppdagas. Samarbetet med polisen och socialen är stort och det finns en elevvårdsgrupp som ska stötta eleverna berättar hon och tillägger att de elever, som var inblandade i cannabishandeln, alla grå kvar på sina utbildningar.

Hon säger också att skolan arbetar mycket förebyggande, men att det är svårt.

– Det finns ju en väldigt drogliberal syn i Norrköping och kanske överallt just nu. Det är väldigt många som testar och det är ju en väldigt svår uppgift vi har att arbeta med.

En större vuxennärvaro på rasterna skulle kunna förebygga droghandel på skolan, tror Raija Magnusson, men några pengar till det finns inte, konstaterar hon.

– I Norrköpings kommun är vi glada om vi har lärare till undervisningen så den möjligheten är jättesvår för oss.