Thorwaldsson föreslås bli ny LO-ordförande

0:45 min

Karl-Petter Thorwaldsson föreslås av valberedningen bli ny LO-ordförande och Tobias Baudin föreslås bli 1:e vice ordförande.

– Det är kongress först om några veckor. Ingen vet vad som kommer att hända men det känns väldigt trevligt att valberedningen har föreslagit det här, säger Karl Petter Thorwaldsson.

Vad är det första du kommer att ta tag i som LO-ordförande?

– 396 000 människor är arbetslösa. Väldigt många av dem är LO-medlemmar, där måste LO bli bättre på att lägga förslag med moderna lösningar som kan bekämpa arbetslösheten och komma tillbaka till full sysselsättning. Vi måste också vända trenden, få nya medlemmar och komma ut bättre i debatten, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Vid kongressen i slutet av maj avgår Wanja Lundby-Wedin som LO:s ordförande.

Karl-Petter Thorwaldsson är 47 år gammal. Mellan åren 1990 och 1995 var han ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU.

I dag är han ombudsman på IF Metall och ordförande för bildningsförbundet ABF.

– Jag är mycket glad att en enig valberedning nu kan presentera ett förslag. LO behöver både Karl-Petter Thorwaldsson och Tobias Baudin i ledningen. Båda är kunniga och har många idéer om hur vi ska ta ett starkt LO vidare. Det känns mycket hoppfullt inför framtiden, säger valberedningens ordförande Hans Tilly i ett pressmeddelande.

Det är ännu inte helt klart hur hela ledningen ska se ut. Valberedningens förslag på fullständig LO-ledning kommer att presenteras inom kort.