KD vill slopa pappamånaderna

1:37 min

Kristdemokraterna vill bland annat slopa de två pappamånaderna i föräldraförsäkringen. Det står klart sedan partiets fullmäktige i dag beslutat om en ny familjepolitik.

Partiledaren Göran Hägglund:

--Vi tror inte att vi som politiker är de som ska peka ut med lagstiftningsmedel hur föräldrarna ska välja utan de ska ha makten att avgöra själva, säger han.

Kristdemokraterna vill alltså ta bort de två pappamånaderna i föräldraförsäkringen. KD vill också ersätta vårdnadsbidraget med möjlighet för föräldrar att ta hand om egna barn och få lika mycket i ersättning som en dagmamma får.

Dessutom vill partiet bland annat förlänga föräldraledigheten med en månad och höja lägsta ersättningen från 180 till 250 kronor per dag.

Inom partiet riktar kvinnoförbundet kritik mot borttagandet av pappamånaderna.

Och bland regeringskollegorna reagerar nu Folkpartiet och partiledaren Jan Björklund:

– Det vore ju att flytta jämställdhetsarbetet ett antal årtionden tillbaka i tiden att avskaffa pappamånaderna och dessutom fördubbla vårdnadsbidraget.

Hur stor möjlighet har KD att få gehör hos de andra regeringspartierna?

– Det bedömer jag som i princip uteslutet.

Myndigheten Inspektionen för socialförsäkringen gjorde nyligen en utvärdering som visar att införandet av de två pappamånaderna inneburit en stor ökning av pappors uttag av föräldraledighet.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund igen:

– Det finns en stor skiljelinje mellan oss i KD och andra partier när det gäller var vi tycker att makten skall ligga. Vi anser att makten skall ligga hos föräldrarna och därför driver vi det här väldigt hårt.