Euron minskade inte turismen i Estland

1:43 min

När Estland införde euro höjdes priserna i landet något, men det har inte gjort att turismen i landet minskat. Tvärtom har det visat sig att finländarna shoppar mer än någonsin tidigare i Estland.

Särskilt populärt är det att åka på dagstur från Helsingfors. En av de som regelbundet turar över till Tallinn med färjan är tonåriga Kristin från Helsingfors.

– Vi köper mat, dryck och mediciner, berättar Kristin och balanserar en tårta när hon skyndar ikapp sin familj i färjeterminalen i Tallinn.

När Estland gick över till euro förra året fanns det en oro att turismen från Finland skulle minska på grund av prisökningarna. Men fjolåret blev istället ett rekordår för finländsk turism i Estland. Det visar en utredning från Förbundet för Finsk Handel, som dessutom spår en ökning i år.

Förutom att köpa med sig mat, mediciner, alkohol och tobak så passar de finländska besökarna på att klippa håret och gå på skönhetssalong och spa.

Även färjetrafiken mellan Finland och Estland har ökat. Många av passagerarna har rullväskor för att kunna handla extra mycket och den ökade mängden besökare kompenserar det faktum att många handlade för större summor förut, säger Igor Bubkin som jobbar i en butik i gamla stan i Tallinn.

– Den enda skillnaden är att förut handlade många för alla estniska kronor de hade växlat till sig, nu när det är euro vet de hur mycket de gör av med, säger han.

Men det är inte självklart att 2012 blir lika positivt som 2011 spår en del. Anledningen är att Tallinn var kulturhuvudstad förra året och det kan ha påverkat den ökade försäljningen. Det säger bland andra Katri Sander som jobbar i en designbutik.

– Det är svårt att peka på orsaken, men det verkar som om försäljningen ökade tack vare kulturhuvudstadsåret, säger hon.