Pasok ger upp försöken att bilda grekisk regering

1:33 min

Det tredje försöket att bilda ny regering i Grekland har misslyckats, vilket ökar risken för nyval.

– Sanningens moment har kommit för alla, i morgon eftermiddag kommer jag att informera presidenten, sa socialistledaren Evangelos Venizelos efter att ha gett upp sitt försök.

Ännu ett försök att bryta det politiska dödläge som landet befunnit sig i sedan valet i söndags har därmed havererat. Presidenten har nu en sista chans att försöka få de grekiska partierna att bilda en regering och Socialistledaren uppmanade alla att agera mer moget och ansvarsfullt.

Valet i söndags blev en kraftig misstroendeförklaring från väljarna mot de två partier som suttit i regeringen och som röstat igenom hårda åstramningsåtgärder som sänkta löner och pensioner. Sparpolitiken är ett krav från EU och Internationella valutafonden för att ge Grekland nödlån och undvika statsbankrutt.

EU-ledare som Tysklands Angela Merkel har sagt att Grekland måste följa sparplanerna, annars kan landet tvingas lämna eurozonen.

Men en majoritet av de grekiska väljarna röstade på partier som vill riva upp eller omförhandla överenskommelsen med långivarna. Och eftersom ingen regering kunnat bildas verkar nu nyvalet komma allt närmare.

Alexis Tsipras som leder vänsterkoalitionen Syriza sa i kväll att han inte kan delta i en regering som tänker fortsätta med hårda sparkrav.

– De grekiska väljarna har redan underkänt åtstramningspaktet i valet och ingen regering har rätt att genomföra det, sa han.