KBT-satsning kan strida mot EU-regler

1:49 min

Regeringen har satsat två miljarder kronor på kognitiv beteendeterapi, KBT, för att minska antalet sjukskrivningar. Det har snedvridit arbetsmarknaden för terapeuter och kan strida mot EU:s konkurrensregler, menar en professor i Europarätt.

– Terapeuterna kommer också från våra grannländer och det är också stora vårdföretag inblandade som jobbar över gränserna. Det verkar ju som man diskriminerar här utan att ha tillräckligt underlag för det.

– Det är ganska snäva regler inom EU för vad som är tillåtet när det gäller statsstöd, säger Ulf Bernitz, professor i Europarätt vid Stockholms universitet.

Sedan 2009 har regeringen satsat över två miljarder kronor på bidrag till KBT-terapier, inom ramen för sin rehabiliteringsgaranti. Syftet är att människor med psykisk ohälsa ska få färre sjukdagar. Bidragen som gått via landstingen ligger på 10 000 kronor per behandling.

En granskning som P1:s Kaliber har gjort visar att många vårdgivare valt bort psykodynamiska terapeuter till förmån för KBT-terapeuter, ofta med lägre kompetens.

Juanita Forsell är legitimerad psykoterapeut verksam i Halmstad.

– Jag märkte direkt när pengarna kom att mina uppdrag från vårdcentralerna försvann. Om någon utan legitimation, men med en kort kurs i KBT sökte uppdraget, så blev jag utkonkurrerad av den. Fast jag hade 30 års erfarenhet.

– Det sa man tydligt, att om man tog den andra, så fick man 10 000 kronor i bonus, om man tog mig så fick man noll kronor, säger Juanita Forsell.

Men socialförsäkringsminister, moderaternas Ulf Kristersson, anser inte att den här utvecklingen är regeringens ansvar.

– Det medicinska innehållet, det är inte vårt ansvar eller kompetens. Det får man rikta till behandlande läkare eller landsting, säger han.

Varför har ni inte anmält ett så här stort statsstöd som man ska göra?

– Jag har inte känt till att det skulle vara några problem med EU-rätten vad gäller det här.