Olika kärnkraftsbesked från Socialdemokraterna

1:42 min

Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven anser att nybyggd kärnkraft är förenlig med Socialdemokraternas kongressbeslut om att avveckla kärnkraften. Partiets närings- och energitalesperson säger däremot att ingen ny kärnkraft ska byggas.

Även när Löfven som ordförande för IF Metall drev på för att Sverige ska bygga nya kärnkraftverk följde han partilinjen, säger han i Ekots lördagsintervju.

– Ja det anser jag att jag gjorde. Man ska se hela kongressbeslutet. Det är precis som du säger, det där är en del. Sen ingår också att vi skulle 2015 ha en kontrollstation. Det står att vi behöver ha en långsiktig bred energiöverenskommelse, vilket innebär över blockgränserna. Det är mitt fokus, sa Stefan Löfven.

Socialdemokraternas kongressbeslut om kärnkraften inleds med orden "kärnkraften ska fasas ut successivt".

Den linjen har gällt sen 1991 och upprepades senast på partikongressen 2009.  Under den socialdemokratiska regeringen fanns också ett förbud  mot att bygga ny kärnkraft i Sverige.

Socialdemokraternas officiella talesperson i närings- och energifrågor är Jennie Nilsson.

Enligt Nilsson står partiet fast vid att ingen ny kärnkraft ska byggas. Det gäller även vid en blocköverskridande överenskommelse:

– Vi är fast i den ståndpunkten, vi har ett kongressbeslut som säger att det inte ska byggas någon ny kärnkraft, men vi är beredda att diskutera hur vi man hanterar den kärnkraften vi har; hur den avvecklas, på vilket sätt i vilken takt, och så vidare, säger hon.

Där tänker ni inte ändra er?

– Vi har inga andra beslut när det gäller den ståndpunkten, nej.

Men socialdemokraternas ordförande, Stefan Löfven, anser alltså inte att partiets kongressbeslutet är ett hinder för att bygga nya kärnreaktorer.

Han vill ha en förutsättningslös diskussion med regeringspartierna om det behövs ny kärnkraft.

– Jag leder partiet, jag håller mig till kongressbeslutet, och det viktigaste nu är att se till att få en bred överenskommelse. Då måste vi se hur mycket olika energislag kan tillföra naturligtvis, säger han i Ekots lördagsintervu.