Stora protester mot spanska krisen

I Spanien har minst 100 000 människor demonstrerat i ett 80-tal städer runt om i landet på lördagen. Protesterna riktar sig mot den djupa spanska ekonomiska krisen, mot landets skyhöga arbetslöshet och de nedskärningar som följer i eurokrisens skugga.

I centrala Madrid intog tiotusentals demonstranter Puerta del Sol-torget och meddelade att de kommer att stanna kvar på platsen de fyra dagarna som protesterna väntas fortgå, trots att de saknar tillstånd.

Polisen hade endast gett dem tillåtelse att stanna kvar på torget till klockan tio på kvällen på lördagen. Men tre timmar efter det klockslaget så fanns fortfarande tiotusentals demonstranter på plats. Enligt nyhetsbyrån AP så är 2000 kravallpoliser i tjänst på Madrids gator med anledning av protesterna.

Enligt spanska inrikesministeriet så demonstrerade 30 000 människor i Madrid, 22 000 i Barcelona, 8 000 i Valencia och 5 000 i Alicante. Protesterna har gått fredligt till enligt spanska medier.

Demonstrationerna runt om i Spanien kommer ett år efter bildandet av rörelsen "Los indignados", den 15 maj 2011, en rörelse som bland annat har fungerat som förebild åt Occupy-rörelsen i USA och andra länder.