Växjö

Använde inte tandtråd - då chockhöjdes tandvårdsförsäkringen

1:49 min

Simon gick till Folktandvården för ett helt vanligt årligt besök, men när han berättat att han inte sköljde med fluor eller använde tandtråd fick han ett chockbesked: kostnaden för tandvårdsförsäkringen mer än dubblerades.

– När undersökningen var slut skulle vi se vad jag hamnade på för skala, berättar Simon Bergqvist. De har en massa olika kriterier och jag hade sagt att jag inte sköljde med fluor och tandtråd eftersom jag inte hinner. Jag var ärlig.

Priset för ärlighet blev 205 kronor. För avgiften för Simons tandvårdsförsäkring ökade från 120 kronor till 325 kronor i månaden och nu känner han sig lurad. Men Araz Afrasiabi på Folktandvården i Växjö tror inte att det var just det som gjorde att premien höjdes. Kostnaden ska nämligen baseras på den totala munhälsan på en skala ett till tio, inte huruvida personer använder tandtråd eller inte.

– Han har troligen blivit rekommenderad att använda fluorsköljning och tandtråd på grund av att han kanske har hål i tänderna, säger Afrasiabi.

Men Simon känner ju sig lite lurad, vad tycker du han ska göra?

– Jag tycker han ska ta kontakt med den tandläkaren eller tandhygienisten som har tecknat det avtalet, eller med den kliniken, så man får se exakt vilken grupp han har hamnat i och varför han har hamnat i den gruppen.

Sandra Skeppar & Klara Börjeson
sandra.skeppar@sverigesradio.se
klara.borjeson@sverigesradio.se