Ingen koalition ännu för krisande Grekland

1:46 min

Den grekiske presidenten Károlos Papoúlias har under söndagskvällen haft möten med landets småpartier, i ett sista försök att få till en ny regering i landet. Grekisk stats-TV uppger ikväll att presidentens försök att få till en koalitionsregering kommer att återupptas under måndagen.

– Jag säger att de ska skära upp sin hals och gå och bilda en regering, säger Giorgos Lellos och använder ett grekiskt kraftuttryck för att visa att partierna nu måste göra vad som än krävs.

Själv röstade han på socialistpartiet Pasok och han är uppretad för att vänsterkoalitionen Syriza och dess ledare Alexis Tsipras inte verkar vilja ingå i en regering med Pasok och Ny demokrati, de två partier som tidigare suttit vid makten.

– De sa till honom att bilda en regering, men han accepterar inte, säger Giorgos som sitter på ett fik och följer den senaste politiska utvecklingen på tv.

Efter att de tre största partierna mötts tidigare i dag sa vänsterkoalitionens Alexis Tsipras att han inte kan vara en del av en regering som kommer att fortsätta nedskärningspolitiken.

Det verkar som om den absoluta skiljelinjen är för eller emot de ekonomiska åtstramningar som Grekland just nu går igenom.

Under kvällen kommer presidenten att möta alla de övriga partiledarna, sist ut är det lilla partiet Demokratisk vänster. Spekulationerna handlar nu om att just Demokratisk vänster möjligen skulle kunna gå med på att bilda en koalition med de två tidigare regeringspartierna. Men bedömare befarar att det skulle bli en instabil regering, som inte heller representerar åsikterna hos en majoritet av de grekiska väljarna.

Aggeliki som passerar en bit bort på gatan säger att hon hellre ser nyval än en regering som fullföljer stålbadet för det grekiska folket.

– Jag stödjer de partier som vill avsluta åtstramningspaketet, eftersom vi ser att människor i samhället ställs inför svårigheter, säger hon.