Fasadklättrare gör inbrott hos sovande

1:47 min

I Dalarna och Jämtland har fasadklättrare gjort ett tiotal inbrott hos sovande brottsoffer i flerbostadshus under de senaste veckorna.

– I månadsskiftet april-maj fick vi in ett antal stölder i lägenheter där man klättrat uppför balkonger och gått in i bostäderna och stulit smycken, kontanter, telefon och sådant man kunde stoppa i fickan och sedan har man gått ut samma väg, säger Eva Posener Storm på polisen i Dalarna.

De flesta inbrott har inträffat nattetid. Vid det senaste fallet i Östersund som ägde rum den 4 maj har fasadtjuven slagit till på eftermiddagen då den boende befann sig i källaren, och här har polisen fått DNA-spår att gå efter.

– När han kom tillbaka märkte han att hunden var orolig och då såg han blodspår på balkongen, troligtvis har hunden bitit tjuven, säger Eva Posener Storm.

Polisen misstänker att en seriebrottsling är verksam med exakt samma tillvägagångssätt landet runt, att klättra upp för stuprännor och fasader och in genom olåsta balkonger för att stjäla värdesaker.

Enligt Rikspolisstyrelsens kommunikationsavdelning är detta tillvägagångssätt ovanligt i Sverige.