Merkel ser ut bli valets stora förlorare

1:21 min

Angela Merkels kristdemokrater CDU ser att göra ett riktigt dåligt val i Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein Westphalen. Däremot blir det stor succé för Socialdemokraterna i delstaten, partiet når enligt den första prognosen 39 procent och kan bilda majoritetsregering tillsammans med de Gröna. Dessutom flyttar Piratpartiet in i ytterligare ett delstatsparlament.

Socialdemokraterna SPD, som enligt de första prognoserna får 39 procent av rösterna är den stora segraren i delstatsvalet  i Nordrhein Westphalen och Angela Merkels Kristdemokrater CDU, med 26 procent av rösterna, den stora förloraren.

Socialdemokraterna ökar med över 4 procentenheter sedan förra valet för två år sedan, medan Kristdemokraterna backar med nästan 9 procentenheter, ett riktigt bakslag för CDU.

Socialdemokraterna ser nu ut att tillsammans med de Gröna, som enligt de första prognoserna får 12 procent, kunna bilda en majoritetsregering i Tysklands folkrikaste delstat. En stor framgång för partiledaren i delstaten, Hannelore Kraft och en framgång som kommer att ge eko i rikspolitiken här i Berlin.

– Det här är en jätteförlust för förbundskansler Angela Merkel, sade Socialdemokraternas partisekretare Andrea Nahles i ett första försök att dra nationell nytta av valsegern i delstaten.

Bakslaget för Kristdemokraterna kommer framförallt att skyllas på partiets toppkandidat i delstaten Norbert Röttgen, som också är miljöminister i Angela Merkels regering.

I övrigt gör Piratpartiet ett mycket bra val, med 7,5 procent av rösterna flyttar man in i sitt fjärde delstatsparlament. Framgång också för liberala FDP som får över 8 procent, och ser ut att vara på väg ur ur sina svåra svacka. Illa är det för tyska vänsterpartiet die Linke, som med bara drygt 2 procent av rösterna åker ur delstatsparlamentet.