Söderhamn

Full mobilisering i skärgården

1:43 min

Mer än 150 personer sanerar just nu Söderhamns skärgård efter Arizona Chemicals utsläpp på 800 000 liter råtalllolja strax innan jul. Det betyder att den största styrkan hittills har mobiliserats.

Söderhamns kommun utesluter inte att ytterligare personer kan komma att anställas.

Markus Mattsson arbetsleder en grupp i Morviken – och han säger att det är snudd på omöjligt att beräkna hur lång tid saneringen ska pågå eftersom ny olja hela tiden rinner till på redan sanerade stränder.

– Det är svårt att säga för oljan kommer tillbaka igen efter det att vi sanerat. Så vi får gå tillbaka och inspektera igen.

Varifrån kommer oljan?
– Isen har säkert tryckt ned en massa. Det ligger en massa på botten som kommer upp med vågorna.

Det är ett tålamodsprövande arbete som Markus "Macke" Mattsson och hans kolleger utför. Just nu råder alltså full mobilisering från Söderhamns kommun som har mer än 150 man på plats i Morviksområdet.

För att skydda fåglar och djurliv – och för att få bort olja runt svårsanerade stenar – har nu tonvis med finkornig bark lagts ut.

Barken binder
Tanken är att den ska binda oljan och ta med sig den ut i havet och försvinna.

Jobbet att få ut barken på de slippriga stenarna är både tungt och farligt. Men Patrik Taxén och hans kompisar jobbar lika oförtrutet som beslutsamt vidare.

– Det går framåt.

Hinner ni blir klara innan sommaren är slut?
– Vi hoppas det.

Känner du att det är en katastrof som inträffat här?
– Lite grann, det är synd för stugägarna och fåglarna som blir utsatta för oljan.

Alla människor P4 Gävleborg möter här ute tycks lika imponerade av saneringsstyrkans jobb. Och Markus Mattsson låter sig inte nedslås av att ny olja strömmar till.

– Det ska ju bort så det är bara att fortsätta.