Bakslag för Merkel i tyskt delstatsval

2:11 min

De tyska kristdemokraterna, CDU, led ett svidande nederlag i delstatsvalet i Nordrhein-Westfalen, NRW. Däremot blev valet en storseger för socialdemokraterna i SPD. Kristdemokraterna försöker nu se till att valnederlaget inte ska spilla över på förbundskansler Angela Merkel.

Det här nederlaget är bittert, och gör riktigt ont, sa Kristdemokraternas toppkandidat i Nordrhein-Westfalen Norbert Röttgen efter partiets sämsta överlägset sämsta valresultat i Tysklands folkrikaste delstat någonsin. Partiet får kring 26 procent och backar med 9 procentenheter.

Röttgen, som också är miljöminister i förbundskansler Angela Merkels regering, aviserade sen att han i och med nederlaget lämnar posten som ordförande i delstaten och själv bär ansvaret för nederlaget. Allt för att minska de negativa effekterna för Merkel i den turbulenta skuldkrissituationen i Europa just nu.

Hos kvällens solklara segrare, socialdemokraterna var det förstås annat ljud i skällan.

Vilken underbar kväll, sa partiets ledare i NRW Hannelore Kraft när hon tog emot partikamrateras jubel. 39 procent för SPD och kring 12 procent för de Gröna gör att det nu blir en rödgrön majoritetsregering i NRW.

Valresultatet skickar framförallt signalen till Berlin, att en rödgrön majoritetsregering faktiskt är möjlig även på riksplanet, i förbundsdagsvalet i september nästa år. Framgången för socialdemokraterna stärker också deras position i kampen om hur EU:s finanspakt faktiskt ska se ut. Tyskland har ännu inte röstat igenom den och socialdemokraterna här hittills gjort gemensam sak med socialdemokraterna i till exempel Frankrike och kräver förändringar.

Valet blev också en framgång för det liberala FDP, som med drygt 8 procent ser ut att vara ur sin värsta opinionssvacka. FDP står precis som Merkel för den hårda sparpolitiken.

På tisdag kommer den franske presidenten Francois Hollande till Berlin för ett första möte med Merkel. Den socialdemokratiska segern i NRW gör att han har något starkare mandat med sig i mötet med den tyska förbundskanslern.

Det tyska piratpartiets framgångar fortsätter också, med över 7 procent av rösterna kommer de nu in ett fjärde delstatsparlament, däremot gick det illa för vänsterpartiet die Linke som åker ur parlamentet i NRW.