Malmö

Son till offer oroas över bevisningen

1:41 min

I dag inleds rättegången vid Malmö tingsrätt mot den misstänkte serieskytten Peter Mangs som står åtalad för bland annat tre mord och tolv mordförsök. Det första mord som Peter Mangs är åtalad för är mordet på 65-årige Kooros Effatian. Den mördades son Kiarash är orolig för att de misstag polisen gjorde i början av utredningen ska göra att bevisningen inte räcker.

Kooros Effatian mördades fredagen den 13 juni 2003 i sin tvårumslägenhet. Hans son Kiarash, dottern och deras mor var alla bortresta utomlands på olika håll när mordet skedde. På lördagkvällen ringde dottern polisen. Hon hade utan framgång försökt få tag på sin pappa flera gånger på telefon. Patrullen som skickades dit fann dörren olåst och Kooros halvliggande i soffan, död.

– Det kom rena chocken. Jag kunde inte tro på det. Jag tog polisens telefonnummer och ringde Malmö och de bekräftade uppgifterna. Och jag sa "Varför? Hur?" och de sa att det var en naturlig död, av sjukdom, berättar Kiarash Effatian.

Den polispatrull som först kom till lägenheten tyckte att det var något konstigt med den döde. Det såg ut som ett bylte i soffan. Han var nästan täckt av stolsdynor, handdukar, kläder och en filt. "De verkade ditlagda", säger en av poliserna när hon förhörs åtta år senare.

Men polisens tekniker hittade inga skador på kroppen, lägenheten var prydlig, det fanns inga tecken på strid och Kooros hade hjärtproblem. Dödsfallet betraktades först som naturligt. När polisen åkte hem efter midnatt, natten mot den 15 juni, låste de med nycklar de hittat i en garderob. På söndagen kvitterade sonen Kiarash ut nycklarna och åkte till lägenheten. När han såg allt blodet i soffan och på golvet ringde han polisen, orolig. Polisen sade att en del kan blöda mycket när de dör.

Kiarash blev tveksam, han ringde vänner och bekanta med medicinska kunskaper och frågade: "Kan man verkligen dö på det sättet?" 

Det var först på tisdagen den 17 juni när Kooros Effatians kropp obducerades som skotthålet i bröstet hittades.

– Dagen efter ringde polisen och sa, i en ganska skarp ton, "Har du varit i lägenheten?"  "Ja, jag var där igår." "Varför åkte du dit?" Jag sa: "Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag fick nycklarna. Jag åkte dit." 

– De sa "Åk inte dit igen!" och direkt omedelbart  kom nästa mening: "Förresten, vi har bytt lås så du kan inte komma in ändå". Och då sa jag "Varför då". "Vi misstänker brott. Vi berättar mer sen". 

– Sen gick det några timmar och så ringde polisen igen. Och jag sa "Vad är det för brott" . De informerade mig om att de misstänkte brott, att utredning pågår, och att det är en brottsplats nu. Och sedan sa de att någon har mördat min far.

Skotthålet i Kooros Effatians bröst var efter ett skott på nio millimeter. Det är samma kaliber som senare hittades när Kooros granne i porten mittemot mördades den 28 juli och vid flera senare skjutningar i Malmö.

När Peter Mangs greps i november 2010 hittade polisen en nyckel som passar i det lås som satt i Kooros dörr den där helgen. Om Mangs är mördaren, hade han alltså nyckel till en brottsplats i fyra dygn efter mordet tills låset byttes. Och både polisen och Kiarash hade varit där och gått omkring och flyttat saker.

– Jag är orolig att han är oskyldig. Jag är orolig att han är skyldig men att han inte fälls på grund av att det har begåtts många misstag, att bevisningen inte är tillräckligt stark. Visst är jag orolig, säger Kiarash Effatian. 

Försvaret har kallat honom som vittne i rättegången. Själv vill han vara med och lyssna och bilda sig en uppfattning om vilka bevis åklagaren har. Han vill veta hur mordet gick till och varför hans far mördades. Var det för att han hade utländsk bakgrund, eller något annat?

– Det är en sjuk person, förmodligen. Ett hat, det här hatet har riktat sig mot invandrare. Igår sa jag hypotetiskt att om det inte hade funnits några invandrare i Sverige så hade han riktat sitt hat mot någonting annat, mot homosexuella eller kvinnor eller barn eller poliser.