P4 Jönköping granskar

Tinad torsk väger för lite

2:58 min

När du köper frusen torsk får du inte det du betalar för. När P4 Jönköping kontrollerat innehållet i ett stort antal tinade torskpaket visade det sig att inget av paketen innehåller de 400 gram som utlovas på förpackningen.
– Lurendrejeri, säger kunden Johan Davidsson.

Vi köpte in tre paket torsk vardera av sex av de vanligaste märkena på marknaden: Eldorado, Coop, Ica, Findus, Polar Seafood och Favorit. Vi vägde dem, innan de tinat och efter.

Så länge de var djupfrysta höll de vad de lovade: alla paket utom ett vägde 400 gram eller mer, ett paket till och med så mycket som 435 gram. Men efter att vi tinat dem i en plastpåse i ljummet vatten, enligt instruktionerna på en av förpackningarna, förvandlades en stor del av fisken till vatten. I det värsta exemplet var det bara 325 gram torsk kvar. Och så här ska det inte vara, enligt Magnus Nelin som är presschef på Coop.

– Vi väger fisken innan infrysningen och har en kalkylering på vad den ska väga när den tinat.

Men det stämmer ju inte?

– Vad den ska väga när den här tinat är svårt att säga, säger Magnus Nelin.

Coops torsk ska alltså väga 400 gram även efter att den tinats, säger presschefen. Men det gör den inte. Polar Seafood skriver i ett mejl till oss att de tar allvarligt på uppgifterna i vår undersökning och kommer genomföra egna tester.

Men på Ica, Findus, Bergendahls och Axfood säger man att kunden inte kan räkna med att få 400 gram tinad torsk när man köper 400 gram djupfryst torsk; det är naturligt att vikten på fisken minskar när den tinas.

Axfood säljer varje år över 140 ton av Eldorados djupfrysta torsk. Lågt räknat handlar det alltså om 15 ton vatten som marknadsförs som fisk varje år. Och då talar vi bara om ett enda fabrikat.