Friidrott

Miro Zalar: "En av de största genom alla tider"

3:59 min

 Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar minns en sagolik trestegskarriär.

Christian Olsson tvingades lämna landslagslägret i San Diego på grund av en fotskada.

På tisdagen meddelade 32-åringen att han slutar, vilket inte kom som en överraskakning för Radiosportens expert Miro Zalar.

– Det var på sätt och vis väntat. Han skulle ju hem och undersöka skadan, så det var inte helt oväntat. Han har ju haft bekymmer, bekymmer och bekymmer de senaste åren.

Kan du berätta mer om vad det är för typ av skadeproblem som Olsson dragits med?

– Det är nog nästan omöjligt för läkarna att tala om vad det är för skada han har haft. Men det sista är fotskadan som han slagit upp. Det har växlat mellan baksidan av låret och den här fotskadan som har spökat i flera år. Jag har varit enormt imponerad av att han vill komma tillbaka, säsong efter säsong.

Olsson har under karriären hunnit med att vinna EM-,VM- och OS-guld.

– Christian är en av de absolut största och bästa genom alla tider i i svensk friidrott.

Vad kommer du minnas bäst från hans karriär?

– Möjligtvis att jag myntade uttrycket att han var en utomjording. För det var han verkligen under en period. Han dominerade tresteget och avgjorde ofta tävlingarna på första hoppet. Det fanns ingen som kunde nå honom.

Vad skulle du säga att Olsson har bettyt för friidrotten i Sverige?

– Massvis. Har man de här fixstjärnorna så blir det medialt utrymme och idrotten blir populärare. Det är ofattbart vad han har betytt.

Christian Olsson lägger nu trestegstegsskorna på hyllan, och det är ännu oklart vad som väntar härnäst. Zalar hoppas att man inom den svenska friidrotten kommer att ta tillvara på hans kunskaper.

– Jag hoppas att man från friidrottens sida kommer att använda honom. Det är en svaghet man har inom många idrotter, att man inte tar tillvara på före detta superstjärnor, säger Zalar.

Radiosporten
radiosporten@sr.se