Överlevande från Utöya skakade efter vittnesmål

2:32 min

I dag har de första skottskadade ungdomarna från Utöya vittnat i rättegången mot Breivik i Oslo.

Sveriges Radios korresondent Jenny Sanner Roosqvist är på plats och har pratat med ett av vittnena, 20-årige Lars Grönnestad, som var alldeles skakade efter vittnesmålet.

I somras gömde han sig under ett träd men träffades av ett skott i ryggen som punkterade lungan. Enligt läkarpersonal var har femton minuter från att dö. Så här berättar han för NTB:

– Det var så tungt att andas, det kändes som om någon lagt en jättesten på mitt bröst.

Han skrapade samman jord för att täcka vita hudpartier. Där låg han sedan i nästan två timmar, för svårt skadad för att kunna fly, samtidigt som han hörde skott och skrik blandat med regnets droppar mot trädgrenarna. Till slut kom räddningen i form av två polismän som kunde sätta dränage i lungan.

– Jag andades, men ingenting hände. En kvart till så hade jag inte klarat mig, sade läkarna senare. Och då hade jag inte suttit här, sa Grönnestad i rätten.

I dag har han inga större problem av skottskadan, förutom lite nedsatt lungkapacitet och lite orörlighet i armen och axeln, men det ska han träna upp, berättar han.

Breivik har inte varit på plats i rättssalen under hela förmiddagen. Istället har han fått följa rättegången på tv i ett angränsande rum under några vittnesmål.

Bland annat när en ung kvinna berättade i rätten om hur hon såg Breivik skjuta flera av ungdomarna utan att förstå att hon själv träffats i låret förrän en väninna påpekar det under flykten ner mot öns södra spets.

– Jag trodde att hon skämtade, men så kände jag något vasst. Jag drog ut kulan, kände på den och kastade den ifrån mig.

Sedan sprang hon, i likhet med många andra, ner mot stranden och började simma mot fastlandet och räddningen.

Mot slutet av vittnesmålet fick hon frågan om det är något som hon skulle vilja säga till Breivik, rapporterar norska radion NRK.

– Att vi vann och att han förlorade. Norska ungdomar kan simma, säger hon med ett leende och får många leenden tillbaka från åhörarbänkarna.

Ekot och TT