P4 Jönköping granskar

Tinad torsk väger för lite

2:58 min

När du köper frusen torsk får du inte det du betalar för. När P4 Jönköping kontrollerat innehållet i ett stort antal tinade torskpaket visade det sig att inget av paketen innehåller de 400 gram som utlovas på förpackningen.
– Lurendrejeri, säger kunden Johan Davidsson.

– Det är fusk! Vi ska opponera oss egentligen men jag tror man är lite lat, säger en av kunderna i en butik i Jönköping.

– De lägger väl mycket vatten och sånt så att det väger tyngre när det fryser sig.

Borde det inte framgå på något sätt?

– Jo, absolut, säger en annan.

– Det är lite lurendrejeri, det tycker jag nog allt. Det är klart att det ska stämma. Står det 400 gram så ska det väl vara det, tycker en tredje.

Vi köpte in tre paket torsk vardera av sex av de vanligaste märkena på marknaden: Eldorado, Coop, Ica, Findus, Polar Seafood och Favorit. Vi vägde dem, innan de tinat och efter.

Så länge de var djupfrysta höll de vad de lovade: alla paket utom ett vägde 400 gram eller mer, ett paket till och med så mycket som 435 gram. Men efter att vi tinat dem i en plastpåse i ljummet vatten, enligt instruktionerna på en av förpackningarna, förvandlades en stor del av fisken till vatten. I det värsta exemplet var det bara 325 gram torsk kvar. Och så här ska det inte vara, enligt Magnus Nelin som är presschef på Coop.

– Vi väger fisken innan infrysningen och har en kalkylering på vad den ska väga när den tinat.

Men det stämmer ju inte?

– Vad den ska väga när den här tinat är svårt att säga, säger Magnus Nelin.

Coops torsk ska alltså väga 400 gram även efter att den tinats, säger presschefen. Men det gör den inte. Polar Seafood skriver i ett mejl till oss att de tar allvarligt på uppgifterna i vår undersökning och kommer genomföra egna tester.

Men på Ica, Findus, Bergendahls och Axfood säger man att kunden inte kan räkna med att få 400 gram tinad torsk när man köper 400 gram djupfryst torsk; det är naturligt att vikten på fisken minskar när den tinas.

Axfood säljer varje år över 140 ton av Eldorados djupfrysta torsk. Lågt räknat handlar det alltså om 15 ton vatten som marknadsförs som fisk varje år. Och då talar vi bara om ett enda fabrikat.

Men det här håller Axfoods presschef Ingmar Kroon inte med om.

– Det där tycker jag blir en helt akademisk fråga. Vi består alla huvudsakligen av vatten så ska man diskutera på det sättet så vet jag inte riktigt var man hamnar.

Men oavsett hur Ingmar Kroon på Axfood diskuterar så kvarstår faktum: köper du ett 400-gramspaket med djupfryst torsk så får du inte mer än mellan 320 och 370 gram tinad fisk.

– Det här handlar om djupfryst fisk, och den fungerar som den gör, och den är väldigt billig.

Borde det inte framgå på förpackningen att det är så då?

– Det tror jag nog att folk vet, säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood.

Men i butiken säger kunderna:

– Gör det? Oj, det visste jag inte om och det var ju jävligt surt.

– Jaha?