Ljusdal

Varg skrämmer byborna i Hovra

1:22 min

En alltför närgången varg skrämmer just nu de boende i Hovra utanför Ljusdal. Flera personer i byn har sett vargen i närheten av hus och gårdar och de vittnar samfällt om att den förefaller var totalt orädd för människor.

- Jag såg vargen där, säger bybon Anki Lindkvist-Johansson och pekar. Det kan inte ha varit mer än 150 meter bort, tillägger hon.

Hennes man, Leif Johansson, liksom en tjänsteman vid länsstyrelsen som av en tillfällighet befann sig plats, gjorde båda sitt bästa för att försöka skrämma bort vargen. Resultatet blev inte perfekt:

- De sköt med en så kallad krevadkarbin - två skott i luften. Då stack vargen verkligen iväg, men på kvällen var den tillbaka igen, berättar Leif Johansson.

Stryker kring knutarna
Utan att säkert veta, misstänker Leif Johansson att vargen stryker om knutarna om natten. Hundarna skäller, men nattmörkret gör det omöjligt att avgöra om det är vargen eller något annat som oroar dem.

- Klart är bara att det inte är bra - vare sig för hundarna eller för de andra djuren, om de måste ha vargen i sin närhet, säger han.

Efterlyser skyddsjakt
Vargen har enligt Leif Johansson varit synlig bland gårdarna sedan slutet av april och han känner sig ganska maktlös i sin önskan att bli kvitt den.

- Det jag kan göra är att ringa länsstyrelsen och vädja till dess personal att försöka skrämma bort vargen. Förhoppningsvis kan det på sikt leda till ett beslut om att vargen ska avlivas, säger han.

Leif Johansson tycker att det borde gå snabbare att få tillstånd till skyddsjakt på varg.

- Det ska det beslutas om direkt när vargen rör sig bland gårdar och djur. Det ska inte vara någon tvekan, säger han.