Kina tar ledning i kartläggning av proteiner

2:10 min

Kina vill ta ledningen i arbetet med att kartlägga människans inre, när det handlar om proteiner. Det blir nästa stora steg inom biomedicinen efter kartläggningen av gener.

Ett stort nationellt proteincentrum planeras i Beijing och tanken är att de kinesiska forskarna ska kunna förbättra dagens maskiner.

-Vi kan definitivt vara med och förbättra maskinerna och göra dem effektivare, känsligare, och få högre genomflöde. Om vi kan göra det inom fem år är jag mer än nöjd, säger biokemiprofessor Qin Jun i Beijing, som är tekniskt ansvarig för projektet.

De stora maskinerna,  som kallas mass-spektrometrar, vill alltså de kinesiska forskarna inte bara använda i stor skala, utan också förbättra. Maskiner som i vakum skickar ut joner som separerar de olika molekylerna från varandra gör att man kan se hur de olika proteinerna agerar och samverkar. Förhoppningen är att den nya kunskapen ska kunna leda till bättre mediciner.

Jätteprojektet kallas PHOENIX, och den kinesiska regeringen satsar motsvarande en miljard kronor på att bygga upp ett nationellt centrum. Nu finns ett lokalt mindre centrum, men där det stora PHOENIX ska ligga med 30 nya labb och plats för 300 toppforskare i internationell klass, är det idag bara en tom gräsplätt. Spadarna sätts i jorden i sommar och allt ska stå klart om tre år.

Här hoppas man kunna kartlägga hur proteiner fungerar i bland annat magen,  hjärtat och hjärnan, och totalt kunna förstå så mycket som en tredjedel av proteinerna i kroppen.

Därmed tar Kina ledningen i nästa stora steg inom inom biomedicinforskningen, där forskare i väst har haft svårt att övertyga bidragsgivare.

-Nu har de kinesiska forskarna turen att få vara med i drömprojektet, biomedicin forskningen, där forskare i väst har haft svårt att övertyga bidragsgivaresäger biokemiprofessor Qin Jun, som själv lockats tillbaka till Kina efter 20 år i USA, nu nersjunken i en stor fotölj i sitt ännu lite ödsliga kontor.