EU:s finansministrar i nytt krismöte om Grekland

1:48 min

Klockan 17 i dag, svensk tid, inleder eurozonens finansministrar ett möte i Bryssel. Huvudämnet är krisande Greklands framtid.

Lite senare i kväll håller Greklands president Papoulias ett möte med partiledarna för att göra ett sista försök att förhandla fram en ny regering.

Förhandlingarna är svåra. Allt mer tyder på ännu ett nyval i Grekland. Därmed ökar risken för att landet tvingas lämna eurozonen.

Det är ett slags chicken race som pågår. Två parter kör mot en hotande katastrof och ingen vill bromsa först.

President Papoulias har hittills misslyckats med att övertala något ytterligare parti att ingå i en regering tillsammans med konservativa Ny Demokrati och socialdemokratiska Pasok.

De två partierna står bakom överenskommelserna med eurozonen. Men efter valet är de tillsammans i minoritet och behöver stöd för att fortsätta att hålla fast vid överenskommelserna.

Men de övriga partierna har hittills vägrat. De gick till val på olika grader av motstånd mot överenskommelserna med eurozonen och vill inte svika sina väljare.

Risken för ännu ett nyval i Grekland ökar alltså. Enligt de senaste opinionsundersökningarna kommer motståndarna mot ännu mer åtstramning få ännu större stöd bland väljarna. Fortsatta överenskommelser med eurozonen försvinner i så fall ännu längre i fjärran.

Samtidigt tävlar nu övriga eurozonen i att förklara att det är uteslutet att Grekland skulle få mildrade villkor. Kranen med räddningspengar stängs av om de överenskomna åtstramningarna inte genomförs. Det är osannolikt att finansministrarna skulle vika från den inställningen i kväll.

Tvärtom har nu rader av euroföreträdare de senaste dagarna förklarat att det inte vore någon större katastrof om Grekland lämnade eurozonen.

Problemet är att ingen egentligen vet vad följdverkningarna skulle bli för resten av eurozonen efter ett eventuellt grekiskt utträde.

Den stora risken är att långivare och medborgare börjar fråga sig: Vilket land står näst i tur för utträde: Portugal? Irland? Spanien?

Svaret på den frågan kan visa sig bli en självuppfyllande profetia.