Försöken att bilda regering i Grekland fortsätter

2:00 min

I dag är det den nionde dagen efter valet i Grekland och läget är låst. Presidenten föreslog i går kväll att landet ska ledas av en teknokratregering med opolitiska tjänstemän men många tror att det blir svårt att undvika ett nyval.

Trots president Karolos Papoulias förslag vid ett möte i går kväll om en teknokratregering så tror många att ett nyval blir svårt att undvika.

Den grekiska partiledaren Evangelos Venizelos från Socialistpartiet Pasok var med i mötet med presidenten.

– Det är svårt, och jag är inte alls optimistisk, sa han efteråt.

Nio dagar efter valet har alla försök att bilda en regering havererat. Inget av de tre största partierna har lyckats och presidenten håller i de sista diskussionerna.

Efter möten i går kväll sas det att president Karolos Papoulias nu föreslår en så kallad teknokratregering med opolitiska tjänstemän eller respekterade personligheter, för att undvika nyval. Och Pasok-ledaren Venizelos kan tänka sig den lösningen.

– Vi stödjer en sådan regering, säger han.

Idag har presidenten kallat till sig alla partiledare utom ledaren för det ultranationalistiska, nynazistiska Gyllene Gryning som fick sju procent av rösterna i valet.

Men de grekiska partierna är splittrade när det gäller de hårda ekonomiska åtstramningsprogram som Grekland går igenom. En majoritet av väljarna röstade på de partier som tycker att åtstramningar är fel sätt att lösa Greklands ekonomiska svårigheter.

Samtidigt hotar EU med stoppade lån och utträde ur eurozonen om Grekland inte genomför till exempel lönesänkningar, minskningar av pensioner och uppsägningar av tusentals offentliganställda.

Trycket är nu hårt på vänsterkoalitionen Syriza, som kom tvåa i valet. Dess ledare Alexis Tsipras har hittills sagt att han inte kan tänka sig att ingå i en regering som fortsätter med sparprogrammen, medan andra partier sagt att det är ett villkor att Syriza är med i regeringen. Just nu verkar Syriza vara det parti flest skulle rösta på vid ett nyval.

Chanserna att bilda en stabil regering i sista stund verkar små. Fotis Kouvelis, från det lilla partiet Demokratisk vänster är motståndare till en teknokratregering och vill att regeringen avspeglar valresultatet.

– Den bör motsvara vad folket önskade sig då de röstade, säger han.