Juncker avfärdar grekiskt utträde ur eurozonen

1:27 min

Problemen i Grekland var återigen i fokus när euroländernas finansministrar hade möte i Bryssel. De senaste dagarna har allt fler makthavare uttalat sig om att Grekland snart kan tvingas lämna euron som valuta. Men enligt eurogruppens ordförande, Jean-Claude Juncker, är det "propaganda" att tala om ett grekiskt utträde ur eurozonen.

– Inte för en sekund föreställer jag mig att Grekland ska lämna eurozonen. Det här är nonsens, det är propaganda!

Det var en synbart irriterad Jean-Claude Juncker som sent i går kväll försökte avfärda de allt tyngre spekulationerna om det som nu kallas en "Grexit", alltså att Grekland tvingas lämna eurosamarbetet.

Eurogruppens ordförande säger att han inte för en sekund föreställer sig ett grekiskt utträde ur eurozonen, det är nonsens och propaganda, hävdar Juncker.

Men de senaste dagarna har tunga företrädare för bland annat Europeiska centralbanken och tyska regeringen tydligt indikerat att de ser en snar grekisk sorti som möjlig.

På en fråga om Greklands plats i eurozonen har EU-kommissionens ordförande, José Manuel Barroso, svarat att medlemmarna i en klubb måste respektera klubbens regler, annars är det bättre att lämna klubben.

Men Jean-Claude Juncker säger nu att motsätter sig det han kallar "dagliga hot" mot Grekland.

– De som hotar Grekland dag efter dag... Så här ska man inte behandla partners, vänner, kollegor och medborgare i europeiska unionen!