Breivik mer paranoid än vad psykiatriker trott

1:06 min

Anders Behring Breivik framstår under rättegången som mer paranoid än vad de två rättspsykiatrikerna som klassat honom som tillräknelig först trodde. Det kommer fram i det tillägg som psykiatrikerna har tvingats skriva till den rättsmedicinska kommissionen. Men trots det anser de honom tillräckligt frisk för fängelse.

Den norska tidningen VG har tagit del av tillägget. Tidningens rättskommentator Anders Giaever håller med om att Breivik är tillräckligt frisk för fängelse.

– Han verkar helt rationell. Han vet vad han har gjort, han förklara det, han har planlagt det och metodiskt genomfört det. Och det verkar som att han har varit helt tillräknelig i det han har gjort, säger han.

De två rättspsykiatrikerna själva, Agnar Aspaas och Terje Törrisen, vill inte kommentera det tillägg som de lämnade för drygt två veckor sedan, efter att den rättsmedicinska kommissionen ansett att det fanns en misstanke om att Breivik försökt manipulera dem för att anses tillräknelig. Alltså att han skulle vara frisk nog för fängelse.

Men enligt VG så anser psykiatrikerna att det i rätten kommit fram tecken som tyder på att Breivik är mer paranoid än de trodde, att han kan ha försökt lura dem och att de är beredda att ändra sin bedömning men att den står fast än så länge.

De konstaterar också att Breivik är ett specialfall som man aldrig sett tidigare i norsk rättspsykiatri. Och Anders Giaever på VG, som läst tillägget håller med.

– Jag håller med rättspsykiatrikerna om att han bryter alla klassifikationssystem och utmanar hela vår idé om vad som är ont och vad som är gott. Han verkar snarare vara ond än sjuk.