Pirater flygattackerades på land i Somalia

1:07 min

EU har för första gången attackerat somaliska piratbaser med flyg – på land.

Flera piratbåtar vid den somaliska kusten förstördes, enligt EU:s antipiratstyrka.

Attacken genomfördes i natt. Helikoptrar flög in från krigsfartyg i Indiska oceanen och sköt sönder flera av piraternas snabbgående båtar som används för att attackera handelsfartyg.

Inga människor skadades i attacken, enligt EU-styrkans befälhavare, och inga marktrupper var inblandade.

Att EU nu för första gången slår till på land i Somalia, med flygattacker, är en klar upptrappning i kampen mot piraterna. EU beslutade för bara drygt en månad sedan om ett nytt mandat för anti-piratstyrkan, där även attacker mot land nu ingår i vad styrkorna har tillstånd att göra.

Enligt EU:s uttalande om attacken genomfördes den med fullt stöd av den somaliska övergångsregeringen. Syftet var att se till att piraterna inte längre har en säker fristad på land.

Somaliska pirater slog till senast för ett par dagar sedan mot ett grekiskt fartyg som nu sägs vara på väg att transporteras in mot den somaliska kusten.

Totalt uppskattas 17 fartyg med uppåt 300 besättningsmän vara i händerna på piraterna i Somalia just nu. Piratindustrin är numera en välorganiserad internationell brottslighet som omsätter miljontals kronor varje år i de lösensummor som betalas ut för besättningarna.