Frankrike har fått ny president och premiärminister

2:21 min

I Frankrike heter nu presidenten François Hollande. Under pompa och ståt installerades den nyvalde socialisten att leda landet de kommande fem åren. Jean-Marc Ayrault har utsetts till premiärminister.

– Herr president, från och med i dag, den 15 maj 2012, personifierar ni Frankrike, sade Jean Louis Debré, ordförande för Konstitutionsrådet.

François Hollande i svart kostym, vit skjorta och svart slips tog allvarligt emot orden om att han nu leder en av världens mäktigaste nationer med en permanent plats i FN:s säkerhetsråd, världens femte största ekonomi och en gigant inom EU.

Efter ritualerna med signatur och ordensmottagande talade Hollande om den stora tunga uppgift som väntar med att ena Frankrike, som är skuldsatt, har för många arbetslösa och där inget är ödesbestämt.

– Hoppet för framtiden står till vår ungdom och jag kommer att placera de unga främst, sade den nye presidenten och talade om skolan.

Hollande har hånats för sitt löfte om 60 000 nya lärarjobb, men utbildning och ungdomsfrågor står nu fokus i Frankrike. Socialistens presidentperiod kommer att bli enkel och sober och han underströk att det handlar om ett ämbete och ansvar.

François Hollande nämnde också EU och sin kamp för tillväxt inför sitt möte i kväll med Tysklands Angela Merkel.

Tidigare socialistiska ministrar, fackförbundsledare, militärer och religiösa ledare var bland andra närvarande, samt partnern Valerie Trierweiler.

Musik och salutskott avrundade ceremonin.

Den avgående presidenten Nicolas Sarkozy var förstås inte med. Efter att ha överlämnat koderna till Frankrikes kärnvapen före hela installationsceremonin, så kom han och hustru Carla Bruni ut på den röda mattan på Elyséepalatsets gård och vinkade en sista gång till fotograferna, innan de lämnade ett kapitel i sitt liv bakom sig.

Sarkozys hand stack ut genom bilfönstret hela vägen ut genom porten.

Vid 17-tiden utsågs Jean-Marc Ayrault, socialisternas gruppledare i nationalförsamlingen, till ny premiärminister. Han var förhandstippad som favorit till posten.