"Tänk alltid på att du aldrig är helt säker"

Informationen som kommer till Radioleaks är ofta berättelser som har lokal förankring, berättelser och perspektiv som kommer från människors vardag. Det är inte information som är hemlig, där källan behöver vara extra försiktig. Radioleaks är dock intresserad av all information, även mycket känslig sådan. Vi frågade en whistleblower som arbetat i en mycket hemlig miljö. Vilka råd har hon att ge till en källa som vill ta kontakt med en journalist?

Annie Machon var agent på MI5, Storbritanniens underrättelsetjänst för inrikes kontraspionage. Där arbetade hon på avdelningen för politiska frågor och senare på den avdelningen som bekämpade terrorism. Hon och hennes kollega beslutade på 90-talet att lämna information till en journalist. Det handlade bland annat om MI6, en brittisk underrättelsetjänst som arbetar utomlands, och deras försök att avrätta den libyske ledaren Muammar Kadaffi. De läckte också information om hur MI5 kartlade tusentals britters politiska åsikter. Här är hennes råd till de som lämnar information. Den riktar sig främst till de som har mycket känslig eller hemlig information som de vill ge till en journalist.

Vad bör du som källa tänka på först och främst om du ska kontakta en journalist och lämna information?

Det viktigaste är att hitta en journalist som du litar på. Sedan bör du fundera på vem det är du vill informera om, vem som är din motståndare. Det är så klart stor skillnad om du vill lämna information och  jobbar för ett vanligt företag inom det privata näringslivet än om du jobbar för en säkerhetstjänst. Om det är en helt vanlig myndighet eller ett företag kommer nog inte motåtgärderna att vara så dramatiska. Men man ska vara realistisk. Jag vill inte skrämma källor från att lämna information till journalister, det gäller dock att ha en klar och tydlig analys av konsekvenserna.

Vad ska du tänka på rent praktiskt?

Tänk alltid på att du aldrig är helt säker, bli inte slarvig, då är det bättre att strunta i det.

Om du läcker information ska du vara förberedd på att de kommer att kolla epost och nummer som ringt upp dig. Ring aldrig från ditt jobb, ring aldrig hemifrån.

Ett viktigt första steg är att hitta ett ställe att förvara informationen på ett säkert sätt, fysiskt eller digitalt, så att om någon i framtiden ifrågasätter dig så har du riktiga bevis för vad du har sagt, det ska finnas kvar även om din arbetsgivare eller någon annan förstör det ursprungliga materialet.

Köp en dator, en helt ny, betala kontant, och använd den enbart för information och din kontakt med journalisten. Koppla inte upp den mot ditt nätverk på jobbet eller hemma. Se till att den är starkt krypterad med krypteringsprogram byggt på öppen källkod. Installera endast program på den som är byggt på öppen källkod. Att hitta program baserat på öppen källkod minskar risken för bakdörrar eller keyloggers, program som kartlägger hur du arbetar med informationen i datorn.

Ha bara några få anonyma mejladresser, som enbart din journalist vet om, använd dem enbart för detta ändamål.

Det kan gå att använda vissa chattprogram med kryptering byggt på öppen källkod, men man kan inte vara helt säker på att man samtalar utan att någon lyssnar. Många tror att Skype är säkert, men det ska man akta sig för. Det har hackats av säkerhetstjänsten så man kan inte vara helt säker på att vara ifred på Skype.

Ska du träffa journalisten fysiskt bör du byta plats varje gång ni ska träffas, använda olika sätt att ta sig dit, byt tåg eller tunnelbana, hoppa av och på bussar.

Akta dig för platser med mycket övervakningskameror. I Storbritannien finns de överallt, i affärer, på caféer, det finns få ställen där du inte är övervakad.

Ta inte med dig din mobiltelefon när ni ska träffas eller ta ur batteriet så att du minskar risken för att bli spårad.

När du träffat journalisten så bör ni köpa två billiga mobiltelefoner, köp kontantkort, betala allt kontant och använd telefonerna endast för att ringa till varandra, inga andra samtal, inga andra telefonnummer.

När ni väl mötts ansikte mot ansikte kan ni även blanda det moderna med en gammal teknik. Bestäm tillsammans en bok, köp exakt samma utgåva, ett exemplar var. När ni kommunicerar via email så skriver ni ingenting öppet. Ni skriver bara ett sidnummer, ett ordnummer och ett bokstavsnummer. På det sättet kan ni bygga ord och meningar som går att mejla. Vet man inte boken och utgåvan är det åtminstone inte lätt att knäcka den koden.

Hur paranoid du vill bli bestämmer du själv, det bör du avgöra utifrån situationen, vilken information du läcker information om och vad de kan göra för att spåra dig. Ska du lämna information om något hemligt så måste du vara mycket noggrann.

Vad är viktigt att kräva av den journalist du kontaktar och det företag han eller hon jobbar för?

Det finns en viss risk för att journalister eller redaktörer kan ha kontakt, personligen eller professionellt, med precis de företag eller den säkerhetstjänst du ska läcka om och att information om dig riskerar att läcka tillbaka den vägen. Därför är valet av journalist och medieföretag viktigt.

Du bör få journalisten att garantera att information om dig aldrig kommer att diskuteras med någon annan, inte ens med någon av hans närmaste kollegor. Ska journalistens ansvarige utgivare veta vem du är så måste samma garantier gälla han eller henne. Måste du träffa journalistens redaktör så gör inte det där de jobbar utan använd samma försiktighet som gäller journalisten.

Du bör också resonera med journalisten om hur han eller hon kommer att beskriva det du säger. Det är du som är specialisten, som kommer med informationen och som vet hur den ska beskrivas. Journalisten är duktig på sitt hantverk och det ska man ha respekt för, men det är viktigt att informationen inte används på ett helt annat sätt än vad ni kommit överens om.

Det är också viktigt att be om eftervård, att de ställer upp på dig även efter publicering. Det är viktigt att arbeta på lång sikt med en journalist för att bygga upp förtroendet. Efter publiceringen är det du som löper alla risker så det är viktigt att reda ut hur journalisten och hans eller hennes företag kommer att skydda dig efteråt.

Hur väljer man rätt journalist?

Läs, lyssna och titta på vad han eller hon har gjort tidigare, är de trovärdiga, har de integritet. Har de jobbat med källor tidigare, vad hände då med källorna? Ha tålamod, journalister är ofta charmiga och sociala under så låt dig inte charmas direkt, se om journalisten har tålamod. Om ni bygger en relation över veckor eller månader så kan du få reda på vad som verkligen driver personen. Ta reda på om journalisten vill slåss för dig internt på sitt företag, så att jobbet med din information ges mycket tid och att det faktiskt blir publicerat.

Vad är fördelarna med att bli en källa och gå till media med det man vet?

Många gör det för att de vill förändra något i samhället, för att de vill göra gott. Det man får ut av att lämna information är i grunden en känsla av att man har gjort sin plikt mot samhället, även om din chef kanske inte håller med dig.