I dag ställs Ratko Mladic inför rätta i Haag

2:51 min

Nu kommer den sista av de huvudansvariga för krigen i det forna Jugoslavien att till slut ställas inför rätta. I dag tar rättegången mot bosnienserbernas befälhavare Ratko Mladic sin början vid krigsförbrytardomstolen i Haag. En hatad man bland dem som blev krigens offer på fiendesidan men länge hyllad som en hjälte bland de egna.

En gammal, hopsjunken och avmagrad liten man som fyller 70 nästa år. En skugga av den Ratko Mladic som förde serbernas krig i Bosnien ska nu få möta sina offer. Öga mot öga kommer han att se de kvinnor och barn som för 17 år sedan skiljdes från makar, pappor och söner i en liten by utanför staden Srebrenica i Bosnien för att aldrig mer återse dem.

Ratko Mladic var där, vi har sett filmsekvenserna där han delar ut godis till barnen, rufsar om en pojke i håret och uppmanar folk att inte oroa sig.

De följande dagarna genomfördes den värsta massakern sedan andra världskriget, totalt sköts mellan sju och åtta tusen män och unga pojkar. De lades i massgravar, de grävdes upp igen och begravdes på andra håll för att dölja massakern alltefter krigets förlopp.

Efter detta kallades han Srebrenicas slaktare och massakern är den allvarligaste anklagelsen emot Mladic.

Han anklagas också för att ha varit en av nyckelfigurerna vid serbernas belägring av Sarajevo, den bosniska huvudstaden belägen i en gryta omgiven av höga berg. Där uppe på bergssidorna satt serbiska soldater och sköt ner på både soldater och civila. Gjorde livet till ett helvete för invånarna under mer än tre års tid, den längsta belägringen av en stad i modern tid. Ordern från Mladic var att bränna ut Sarajevobornas hjärnor, driva dem mot galenskapens gräns.

Hans soldater, däremot, avgudade honom. Det var Mladic som var hjälten och den som skulle rädda serberna undan kroater och muslimer eller bosnijaker i det Jugoslavien som redan hade fallit isär.

Förklaringar till Ratko Mladic obarmhärtighet har sökts. En händelse som påverkade honom mycket var när hans älsklingsbarn, dottern Ana, sköt sig med hans pistol. I Belgrad, där hon studerade medicin, gick ryktena då om att hon inte förstått pappans roll i kriget förrän hon gjorde ett besök utomlands och att den insikten blev outhärdlig. Kort efter hemkomsten tog hon sitt liv.

I det som en gång var Jugoslavien har det under de senaste 150 åren inte gått en mansålder mellan krigen. Varje familj har färska minnen av de senaste vidrigheterna. Så var det också för den då 2-årige Ratko Mladic, vars pappa sköts av den kroatiska, pronazistiska Ustasja-rörelsen 1945.

För belägringen av Sarajevo och massakern i Srebrenica står Ratko Mladic anklagad för folkmord i båda fallen. Åtal väcktes 1995, men till en början gjordes inga ansträngningar för att gripa honom. Han bodde under flera år i Belgrad och var ofta ute och rörde sig bland folk, gick på fotbollsmatcher, begravningar och restauranger.

När väl Serbiens dåvarande president Slobodan Milosevic tvingades avgå förändrades livet även för Mladic. Han blev tvungen att gömma sig och lyckades hålla sig undan till 2011 då han greps i en liten by utanför Belgrad. En då böjd och sjuk man som klagade över att han inget minns och att han har koncentrationssvårigheter. Han har stora problem med sin hälsa och vid krigsförbrytartribunalen i Haag vill man nu skynda på processen så att Ratko Mladic döms före sin bortgång.

Christina Gustafsson var SR:s östeuropakorrespondent 1996-2000 och bevakade den oroliga övergången från krig till fred i Bosnien.