Sommarjobb ger 35 kronor i snålaste kommunen

1:45 min

Sommarjobbslönerna till ungdomar skiljer sig rejält åt i landets olika kommuner. Den kommun som har lägsta lönen betalar 35 kronor i timmen, jämfört med 106 kronor i timmen som är bäst. Det visar en genomgång som fackförbundet Kommunal har gjort av landets kommuner.

16-åriga Marianne Åström i Luleå tycker inte det är bra med stora skillnader i löner för unga.

– Om man utför samma arbete i någon annan kommun, typ slyröjning, så är det inte särskilt rättvist. Jag menar att arbetet är detsamma och då ska man inte få bättre eller sämre betalt än någon annan, säger Marianne Åström.

De sommarjobb som undersökningen gäller är inga jobb där gymnasieungdomar vikarierar för någon som är semesterledig. Det handlar om jobb som är tillfälliga under sommaren, som till exempel att rensa rabatter och måla parkbänkar.

Men arbetsuppgifterna kan variera stort mellan landets kommuner och likaså lönen, från 35  till 106 kronor i timmen. Fackförbundet Kommunal rekommenderar en lägsta ersättning på 61 kronor i timmen.

– Det är en orättvisa som inte är bra. De här jobben bör värderas lika oavsett var i landet du finns, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal.

Mariestad i Västergötland är den kommun som betalar sämst lön till sommarjobbande ungdomar: 35 kronor i timmen.

– Det är absolut inget vi är stolta över, att vi ligger vid den nivån. Mariestad har sedan många år valt att prioritera volym, antalet feriejobb framför lön, säger Johan Abrahamsson, moderat kommunalråd i Mariestad.

Han säger att kommunen nu ser över lönerna och planerar att förändra systemet till nästa sommar.

Men motiveringen att kommunen erbjuder flera ungdomar arbetslivserfarenhet räcker inte, tycker Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

– Även fast att det är unga människor ska de ha skäliga löner. Det är inte skäligt att det skiljer så här mycket över landet, säger Lenita Granlund.