Turings test är fortfarande en dröm

1:40 min

Redan 1950 ställde den brittiska matematikern Alan Turing i en artikel frågan "Kan en maskin tänka?" Artikeln blev grundläggande för framtida utveckling av artificiell intelligens, inte bara för att den ställde frågan, utan för att den föreslog ett sätt att testa det. Och detta test används än idag i en årlig tävling.

Alan Turings tanke var att en domare sitter i ett rum och kommunicerar med en dator och en människa som båda sitter någon annanstans. Domaren låter dem svara på frågor, och om han inte kan avgöra vem som är dator och vem som är människa: då kan man säga att man har skapat en maskin som tänker.

1950 var tanken på en kommunicerande dator bara en vision, men idag känns det inte lika fjärran. Sen 1990 hålls varje år en tävling mellan olika chattprogram för att se om något av dem klarar av Turing-testet.

Här i Bletchley Park utanför London har årets tävling just avgjorts, och spänningen steg i rummet när organisatören Hugh Loebner, något förvånat, konstaterade att ett av de tävlande programmen hade lyckats övertyga en domare om att det var mänskligt. Det visade sig dock vara ett fel i protokollet. Inget av de fyra program som deltog i tävlingen övertygade domarna.

Årets bronsmedalj, som delas ut till det program som domarna anser ändå presterade bäst, gick till Chip vivant. Ett program som, enligt domaren Tracey Logan, var både charmigt och ödmjukt.

– Det var charmigt, och det berättade vad det hette. Det var faktiskt den enda programmet som gjorde det, sa hon.

100 år efter att Alan Turing föddes, är alla här på Bletchley Park överens om att det kommer att dröja många år till innan en dator klarar av det test som han föreslog. Torill Kornfeldt, London.