Festivalarrangör jämför Socialstyrelsen med Hitler

2:23 min

Arrangörerna bakom Emmabodafestivalen jämför Socialstyrelsen med Hitler och SS på sin offentliga Facebooksida. Det görs i protest mot myndighetens utredning om att ljudet bör sänkas på bland annat musikkonserter.

På Socialstyrelsen reagerar Anna-Lena How, som jobbar på enheten för hälsoskydd och smittskydd, starkt mot bilden som har lagts ut.

– Det är obehagligt, säger hon.

I början av maj kunde Ekot berätta att Socialstyrelsen dragit igång en utredning om att gränsen för hur högt man får spela på bland annat konserter ska sänkas.

Förslaget som ligger innebär en sänkning på konserter för vuxna från dagens 100 decibel till 97.

Utredningen har retat upp Festivalsverige. Flera arrangörer, som uttalat sig för Ekot, är milt sagt skeptiska till Socialstyrelsens utredning och menar att både banden och publiken kommer svika svenska musikfestivaler om ljudet sänks.

På nätet finns en sida, "Sänkt decibelgräns – nej tack", som snabbt växer. Fram till i går hade över 5 000 besökare tryckt på gilla-knappen.

En annan kampanj som just nu pågår mot Socialstyrelsens utredning finns på Emmabodafestivalens officiella Facebooksida.

För några dagar sedan lades en bild upp på sidan föreställande Hitler som i en pratbubbla bland annat säger "Måste sänka ljudet till 97 decibel". På bilden syns dessutom en SS-symbol, som ska symbolisera Socialstyrelsen.

Festivalgeneralen Håkan Karlsson vill först inte alls kännas vid att bilden finns på Facebooksidan.

– Jag vet inte vad du pratar om.

Vem är ansvarig för sidorna?

– Det var jag som la upp den.

Varför?

– För att de vill sänka ljudvolymen, säger Håkan Karlsson.

Att lägga upp nazistsymboler eller bilder på Hitler är inte ett lagbrott, om det inte kan fastslås att det rör sig om hets mot folkgrupp.

Enligt advokaten Ulla Stålberg, före detta chefsåklagare i Lund, håller sig bilden på Emmabodafestivalens Facebooksida inom lagens råmärken. Men hon tycker att lämpligheten kan diskuteras.

På Socialstyrelsen väcker nazistbilden obehagliga minnen till liv. När myndigheten sänkte ljudnivåerna första gången, 2005, blev det också stor uppståndelse.

När det gäller Hitler-bilden har myndigheten beslutat att inte agera. Det gör man enbart om ett hot bedöms vara riktat mot enskilda tjänstemän.

Håkan Karlsson, festivalgeneral på Emmabodafestivalen, ångrar inte att han lade upp bilden, som han hade hittat på en annan Facebooksida.