Vill ha kvar Grekland i eurozonen

2:36 min

På det första mötet någonsin mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande var förstås nyvalet i Grekland ett huvudtema. De båda underströk att de vill att Grekland ska stanna i eurozonen.

Däremot visade mötet att det finns oenigheter mellan de båda ledarna om hur tillväxt i Europa ska åstadkommas.

Allt som kan skapa tillväxt måste upp på bordet, sa den nye franske presidenten François Hollande på en presskonferens som var fullsmockad med journalister och fotografer.

Presskonferensen hölls i Förbundskanslerkansliet i Berlin, efter det första mötet någonsin mellan François Hollande och Angela Merkel.

Hollande sa bland annat att man måste pröva möjligheten att införa euro-obligationer, något som Merkel är skeptisk till och inte är beredd att gå med på.

På det här området, hur tillväxt ska skapas i krisens Europa, finns det alltså oenighet mellan de båda ledarna. Angela Merkel säger prompt nej till tillväxtskapande åtgärder genom ökad skuldsättning och kan bara tänka sig strukturreformer.

Hollande sa också att han inte just nu kan svara på frågan om han kan acceptera den finanspakt som Merkel drivit igenom. En pakt som betonar budgetdisciplin och sparande. Han sa lite vagt att det beror på hur det gemensamma arbete med att skapa en tillväxtplan går.

Båda ledarna underströk dock att de gemensamt ska försöka utarbeta tillväxtskapande förslag inför ett EU-toppmöte i juni. Merkel fick också frågan om hon var rädd för Hollandes kampanjlöfte att omförhandla finanspakten.

– Jag är sällan rädd eftersom rädsla sällan är en bra rådgivare i politik, svarade Merkel med ett leende.

Merkel tog emot Hollande med militärparader framför Kanslerkansliet bara några timmar efter att Hollande svurits in som ny president i Paris.

De båda underströk vikten av goda förbindelser mellan länderna och sa att de är medvetna om det särskilda tyskfranska ansvaret för Europa. De gjorde allt för att se ut att trivas i varandras sällskap, men ibland såg det onekligen lite stelt ut.

Mötet föregicks av stor dramatik eftersom Hollandes plan träffades av blixten på väg mot Berlin. Presidenten fick återvända till Paris och komma till Berlin med ett nytt plan, kraftigt försenad.

– Det kanske är ett gott omen för vårt förhållande, sa Merkel.

Nyheten om nyvalet i Grekland överskuggade också den första träffen. Både Merkel och Hollande betonade att de respekterar nyvalet, men att de ingångna avtalen för Greklands nödlån måste hållas. Däremot sa båda att de vill att Grekland förblir ett euroland.

– Jag önskar detsamma som fru Merkel, nämligen att Grekland stannar i Eurozonen, sa François Hollande.

Deras nästa träff sker den 23:e maj.