Vänstervåg i Grekland inför nyvalet

1:45 min

Det blir ännu ett nyval i Grekland efter att de politiska ledarna misslyckats med att bilda en regering. I valet för en dryg vecka sedan gick vänstern framåt och vänsterkoalitionen Syriza, som kritiserat den ekonomiska stålbadspolitiken, ser ut att ha ökat sitt stöd ytterligare bland väljarna.

Nu hoppas Syrizas ledare på maktskifte.

– Att forma en vänsterregering med starkt stöd av folket och i parlamentet, sa Syrizas ledare Alexis Tsipras efter beskedet om nyval.

De senaste opinionsmätningarna visar att hans partis motstånd mot åtstramningar dikterade av övriga Europa vinner stöd bland väljarna, som det ser ut nu är Syriza det mest populära partiet. Samtidigt är vänstervågen i Grekland något av marknadens mardröm.

Oroliga ekonomiska bedömare och europeiska ledare talar om att Grekland måste följa utlovade besparingsplaner för att kunna stanna i eurosamarbetet.

Men Giorgos som tänker rösta på vänstern i valet, tror att det bara är tomma hot.

– De vill bara skrämmas, och de har stöd av medierna och vissa ledare i Europa. Sanningen är att de inte vill att en vänsterregering ska lyckas, säger Giorgos. Men vi vill bara ha nyval och förändring.

– Vi kommer att bli det största partiet, säger Marina Koutsouri som är valarbetare för Syriza.

Hon anser att en vänsterregering inte är något hot mot Greklands medlemskap i eurozonen. Samtidigt anklagar de tidigare regeringspartierna konservativa Ny demokrati och Socialistpartiet Pasok Syriza för att driva en politik som för landet bort från euron.

Enligt grekiska medier kommer valkampanjerna att framställas som ett val mellan euro och drachma. Hittills har den grekiska vänstern varit splittrad, men Marina Koutsouri tror att vänstern här kan påverka hela Europa.