Fotboll

Svårt att komma åt svarta fotbollspengar

1:40 min

Svarta löner inom idrotten är ett problem som är svårt att komma åt, det menar Skånes fotbollsförbund. Enligt en anonym källa är det framför allt i de lägre divisionerna som det betalas svart.

– Det blir allt vanligare att få ut lön när man spelar fotboll, även i de lägre divisionerna, berättar en fotbollsspelare i Östra Göinge som vill vara anonym. 

I de högre divisionerna handlar det oftast om vita pengar, berättar han. Men i de lägre divisionerna kan det handla om att alla pengarna stoppas under bordet istället. De bästa spelarna kan få runt 30 000 kronor om året. 

På Skånes fotbollsförbund är de väl medvetna om problemet och ser allvarligt på de svarta pengarna som omsätts. Men tävlingsansvarige Mats Hansson tycker att det är ett problem som är svårt att komma åt.

– Många föreningar kanske säger att de inte betalar ut någon lön och att de inte köper spelare men verkligheten kan ju vara en annan och den känner vi inte till.

Skånes fotbollsförbund åker runt till olika föreningar och försöker sprida information om bland annat hur man kan sköta ekonomin på bästa sätt och vad som är tillåtet och inte. Vad som händer efter att förbundet har lämnat föreningen är svårt att kontrollera, menar Mats Hansson.

Skatteverket granskar elitidrotten men de är också medvetna om att det förekommer svarta pengar på lägre nivåer.

– Det är allvarligt om man betalar ut 30 000 kronor till någon och sedan inte betalar skatt och arbetsgivaravgifter på det, säger Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos.

Skatteverket samarbetar med Riksidrottsförbundet för att motverka de svarta pengarna som finns i omlopp i föreningslivet. Pia Blank Thörnroos tror att det handlar mycket om okunskap och att det är därför man inte betalar in korrekt skatt.

– Kassörer och medlemmar byts ut ganska ofta. Alla jobbar ideellt och har så mycket annat att tänka på. Uppgiften i föreningen blir bara ytterligare en sak som måste skötas och då lägger man inte ner så mycket tid på att sätta sig in i vad som faktiskt är rätt och riktigt.