ARKIVET

Sigvard Berggren grundade Borås djurpark

2:30 min

I unika inspelningar från 1966 kan vi höra Sigvard Berggren själv berätta i Sveriges Radio från djurparken. Han grundade djurparken 1962 efter att han tagit med sig lejonungen Simba från Afrika till Tosseryd, utanför Borås.

Simba blev verklighet
Sigvard Berggren växte upp i Stockholm och utbildade sig till ingenjör. Han arbetade bland annat som tekniker på LM Ericsson. Men han var samtidigt mycket intresserad av djur och natur.

Redan som liten skrev han en berättelse om ett eget lejon - som han kallade Simba - många år senare blev Simba verklighet när Berggren på en resa i Afrika kom att ta hand om en lejonunge vars mamma blivit skjuten. Ett lejon som han transporterade hem till Sverige i sin bil, berättar Eva Berggren som var gift med Sigvard.

– Det var 1958. Sigvard och hans dåvarande fru reste och följde Nilen, och när de åkte genom södra Sudan mötte de en stam med Dinkas som dödat en lejoninna. De hade två lejonungar, och Sigvard vågade bara ta en - det som blev Simba.

– Ungen fick åka med i bilen till Sverige, och när de kom till tullen frågade tullarna vad han hade med sig. "Lite av varje från Afrika: olika saker jag köpt in, ett lejon och en ap-unge". Då lutade de sig fram, luktade på honom och frågade "har du sprit och cigaretter?". Sedan fick han åka.

Startade i Tosseryd
Flera andra djur följde efter Simba och den första djurparken startades i Tosseryd, strax utanför Borås. Senare flyttades parken ned till där den ligger idag.

Sigvard Berggren var chef fram till 1969. Då lämnade han jobbet efter en konflikt om djurhållningen med den övriga ledningen. Det ledde till en 20-årig bojkott av parken från Berggrens sida men när parken fyllde 30 var han tillbaka.

Sigvard Berggren avled 2009.