"Ni har fem minuter på er att ge er av!"

42 min

Den 11 juli 1995 inledde bosnienserbiska styrkor, under ledning av general Ratko Mladic, massmordet i Srebrenica. Staden som skulle fungera som en skyddad zon för muslimer i Bosnien under kriget, blev i själva verket en fälla. 40 000 människor flydde till fots ut i skogarna eller mot staden Tuzla, varav nära 8000 män och pojkar tillfångatogs och dödades.

Dagen efter det serbiska angreppet är situationen för flyktingarna som flytt från Srebrenica mycket förvirrad. Staffan Heimersson rapporterar i Studio Ett om lastbilar som fraktar bort kvinnor och barn i något som liknar etnisk rensning.

I oktober 1995 avslöjar den brittiska tidningen The Independent att FN planerade att överge Srebrenica innan massakern. Thomas Nordegren intervjuar Bo Huldt vid Utrikespolitiska Institutet om FN:s svek och uppgifterna om hur många som verkligen dödades i Srberenica från amerikanska Washington Post i Studio Ett 30/10 1995.

Efter kriget höll sig den bosnienserbiske överbefälhavaren Ratko Mladic undan rättvisan i många år. 1995 åtalades han i sin frånvaro för folkmord och krigsförbrytelser. I december 2005 ryktades det att han är på väg att ge upp, men det skulle dock dröja ytterligare sex år innan Mladic greps i en by utanför Belgrad, och utlämnades till Krigsförbrytartribunalen i Haag.