ALVESTA

Misstänkt guldrånare i rätten idag

1:41 min

Han flydde på cykel efter att rånat Thomsen Guld och Smycken på Storgatan i Alvesta i januari.
I dag möttes de i tingsrätten, den misstänkte 18-åringen och båda kvinnorna som jobbade i butiken den dagen.

Den 18-årige Alvestabon fördes in i rättsalen med fotfängsel av säkerhetsskäl.

 Kvällen den 9 januari var han i Alvesta, på rymmen från ett LVU-hem, men han nekade i dag till att han rånat guldbutiken.

De 11 guldkedjorna med butikens prislappar på, och som han försökte sälja dagen efter i Kista, hade han köpt av en kompis den kvällen, berättade han.

Kniv och mask
Tidigare under förhandligen hade de båda kvinnorna berättat för rätten vad som hände vid kvart i sex den mörka januarikvällen. De berättade hur rånaren i klädd mask och med både kniv och något pistolliknade föremål slängde fram en väska och sa ”fyll väskan”.

Hur han slog sönder en monter och rafsade åt sig guldkedjor och sedan försvann på cykel. De berättade också om sin skräck och chock över att bli hotade med vapen och rånade.

Mittemot guldbutiken såg en i personalen på Swedbank rånet och vittnade i dag om hur han lyckades följa efter rånaren på avstånd en bit, innan han förlorade honom ur sikte.
 
En av pusselbitarna i åklagarens bevisning var 18-åringens Iphone som en polis med hund spårade upp, gömd bakom container vid en parkering vid gamla vårdcentralen i Alvesta samma kväll.

Han är skyldig
Åklagaren  Anna- Karin von Schoultz är säker på att 18-åringen är skyldig.

--Jag menar att man kan följa rånarens flyktväg så pass tydligt fram till den plats där den åtalade mannen telefon återfinns och att det tillsammans med uppgifter han berättat själv för andra efter rånet gör att jag kan styrka att han är gärningsmannen och inte köpt guldet av någon annan.
Hon kommer att yrka på ett fängelsestraff för 18-åringen för rån.

Varför inte grovt rån?
– Jag kan inte bevisa att det här pistolliknande vapnet var ett riktigt vapen, alltså ett livsfarligt vapen, vilket krävs för att det ska rubriceras som grovt, säger Anna-Karin von Schoultz. 

Karin Ernstsson
Karin.ernstsson@sverigesradio.se