söderhamn

Söderhamns vägar saneras

1:43 min

I Söderhamn så har tonvis med skräp den senaste tiden sanerats från vägrenarna. Vi följde med igår kväll när föräldrar från Söderhamns simsällskap kämpade längs E4 och riksväg 50 mot Bollnäs.

– Det är otroligt mycket skräp, man tror inte att det är sant. Det finns ju en hamburgerrestaurang som är kraftigt bidragande, säger Annica Rengman-Bergh.

Ansvarig för städningen är Urban Wigren från Söderhamns simsällskap.

– I kväll städar vi från Söderala fram till E4:an och en kilometer söderut och en kilometer norrut, säger han.

De bilister som passerade Söderhamn på sin resa i går kväll möttes av ett myller av gula påsar längst vägkanten. Alla var de fyllda till bredden med skräp från bilister. För samtidigt som miljömedvetandet ökar, och det källsorteras på allt fler ställen, så tycks människor slänga hur mycket saker som helst rätt ut från bilfönstret. Annica Rengman-Bergh och Söderhamns simsällskaps ordförande Urban Wigren gör många intressanta fynd.

– Jag har hittat plastburkar och glasspapper och cigarettfimpar, säger Annica.

Urban berättar att han hittat telefoner och plånböcker, saker som ibland får lämnas in till polisen.

Söderhamns simsällskap har städat vägar i tio år, och har till och med utbildats för att allt ska gå korrekt till. Intäkterna som det ger är också viktiga för föreningen. Under en kväll packas 200 påsar fullproppade med skräp som samlas in efter några dagar av vägförvaltaren Peab.

– Det här behövs både för att hålla rent och snyggt och ge intäkter till klubben, säger Urban Wigren.