sisunyheter på svenska v.20

Sverigefinsk skola riskerar konkurs

4:48 min
  • Sverigefinsk skola i kamp mot klockan
  • Ny språkdebatt bland tornedalingar
  • Väderprognoser från Finland
  • Finlandsfödda Stockholms största invandrargrupp

Sverigefinsk skola i kamp mot klockan

I Örebro har den sverigefinska språkskolan i alla fall tillfälligt avvärjt konkurshotet som vilat över skolan. Skolan som har omkring 20 elever har en halv miljon kronor i skatteskulder, men Skatteverket har nu beslutat sig för att skjuta på inbetalningskravet med fyra veckor.

För att klara av betalningen av skatteskulden, har Örebros sverigefinska skola startat en insamling i samarbete med ett antal sverigefinska organisationer. Syftet är att undvika en slutlig konkurs. Skolan rektor Matti Lautkoski är förvissad om att pengarna kommer att samlas in, bland annat med hjälp av Upplands Väsbys sverigefinska skolas rektor Markku Peura.

Enligt Matti Lautkoski beror skatteskulden främst på uppskjutna medel från Örebro kommun - skolan har helt enkelt inte fått in elevpengen för varje elev, enligt rektorn Matti Lautkoski. Lautkoski har stämt Örebro kommun för för att man anser sig ha fått 1,7 miljoner för lite i bidrag.

Ny språkdebatt bland tornedalingar

I Tornedalen i Norrbotten går debatten het om vem som egentligen tillhör den tornedalska minoriteten. Det var efter att Statens Kulturråd gett den stridbare författaren Bengt Pohjanen avslag på en bidragsansökan för att publicera litteratur på meänkieli, som Pohjanen bestämde sig för att dra igång en debatt.

Pohjanen ifrågasatte Kulturrådets beslut att stödja tornedalsk litteratur på svenska, men inte på meänkieli, tornedalsfinska. Enligt Pohjanen är det språket, och inget annat, som borde definiera vem som tillhör den tornedalska minoriteten. Om man använder andra definitioner, som t.ex. utseende, då är man på väg mot ren rasbiologi, menar Pohjanen.

Mårten Lempert är handläggare med ansvar för minoritetskultur på Statens Kulturråd. Han försvarar Kulturrådets beslut att stödja tornedalsk litteratur på svenska.

- De två projekt som fick stöd är starkt förankrade i Tornedalen, och de väcker intresse för det tornedalska i majoritetssamhället, säger Lempert.

Väderprognoser från Finland

Det svenska Transportverket kommer från och med i höst köpa de väderprognoser som verket använder ifrån Finland. Det är det finska väderprognosföretaget Foreca som får uppdraget, vilket innebär att konkurrenten svenska SMHI tappar en av sina kunder. För SMHI innebär Transportverkets beslut att tre tjänster i Sundsvall måste flyttas till annan ort.

Finlandsfödda Stockholms största invandrargrupp

Av de utrikes födda i Stockholms län så är de som är födda i Finland fortfarande den största gruppen. Det rapporterade Dagens Nyheter i veckan som gick. I Stockholms län bor 55 000 personer som är födda i Finland, men gruppen minskar för varje år som går.

Den finskfödda gruppen minskar med ungefär tusen personer per år, samtidigt ökar de kinesiska, polska och litauiska grupperna.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Lue lisää toimintatavoistamme.