600 asylsökande unga har försvunnit på fem år

2:32 min

Bara i år har 75 ensamkommande asylsökande ungdomar försvunnit efter att de registrats av svenska myndigheter. Många försvinner efter att de nekats asyl, och myndigheterna vet väldigt lite om hur de här personerna lever. Gana, som egentligen heter något annat, är en av dem.

17 år gammal lämnade Gana i vintras sitt boende för ett liv på gatan i Stockholm.

--  Jag hittade IKEA. De har jättebillig korv med bröd för bara fem kronor. Då åkte jag dit varje dag och åt korv.

Gana fick avslag på sin asylansökan i vintras. Kort därefter lämnade han sitt boende för ensamkommande ungdomar för att undvika att utvisas ur Sverige, eftersom han inte vågar återvända till sitt hemland. Han drog till Stockholm utan att ha nånstans att bo.

– Jag åkte tunnelbana tills den slutade gå. Den slutar gå klockan ett, två någonting. Sen väntade jag tills den gick igen, det brukade vara vid fyratiden. Då gick jag in och sov på tåget. Jag sov till klockan åtta varje dag, för jag tänkte att det kanske kommer biljettkontrollanter efter åtta. 

Förra året sökte över 2600 ensamkommande barn och ungdomar asyl i Sverige och i år väntas över 3000 komma. Ungefär var fjärde får inte stanna i Sverige och en del väljer då att gömma sig. Enligt Migrationsverket har 75 minderåriga avvikit bara i år. Sen 2007 handlar det om över 600 som avvikit och som fortfarande är eftersökta.

Många försvinner från sina boenden när de befarar att polisen kan komma och hämta dem.

Myndigheten vet inte mycket om hur de här ungdomarna har det. I Malmö har polisen just nu uppgifter om att 20 ensamkommande ungdomar försvunnit under de senaste månaderna.

– Hade vi haft nån adress att söka på, hade vi fått in nåt tips, hade vi ju naturligtvis kunnat söka på någon adress, men vi har ingenting att gå på, säger Peter Norén, kriminalinspektör vid gränspolisen i Malmö.

Gana fick hjälp av en kyrka, men innan dess hade han ingenstans att ta vägen.

– När jag var väldigt hungrig började jag att panta burkar. Sen blev jag sjuk, hade feber och blev förkyld och kände att jag snart ska dö.

Vad gjorde du då?

– Jag bara gick och gick. Jag blev mycket trött.