Region Dalarna

Omdebatterad bild dras in efter kritik

0:53 min

Nu drar Region Dalarna tillbaka vinnarbilden i sin fototävling. Protesterna har varit många mot fotot av två unga kvinnor som balanserar på ett järnvägsspår, kritik kom bland annat från Trafikverket.

– Region Dalarna ska självklart inte bidra till att sprida en bild som visar olagligt och olämpligt beteende, säger Lotta Magnusson vid Region Dalarna.

– Vi kan inte stå för en bild där det begås en olaglig handling.

Varför måste ni bry er om kritiken?

– Vi tycker att vi måste ta till oss kritiken, och om det nu är så att Trafikverket tycker att vi bör dra tillbaka den, då tar vi till oss det och gör det.

Fotografen som tog bilden kommer fortfarande att få förstapriset men den kommer inte att användas av Region Dalarna.


Enorm kritik
Det var igår som Region Dalarnas stora tävling för amatörfotografer avgjordes. Segrade gjorde alltså Maria Nyléns bild "Spontan balansgång", en bild som sedan kritiserats för att den tagits på ett järnvägsspår där det är förbjudet att vistas för obehöriga.

1 000 bilder av 200 fotografer har bedömts. Maria Nyléns segrande bild belönas med 30 000 kronor.

Juryns motivering:

På ett lekfullt sätt har fotografen fångat symboliken och kontrasten mellan nutid och dåtid. Kompositionen är enkel och stark, fotografen känns närvarande från idé till genomförande. Fotografen har lyckats undvika klichéer och skapar med enkla medel en kraftfull bild. Bilden beskriver den rebelliska känslan av ett historiskt förhållningssätt. Vi har sett många bilder av folkdräkter, men här har fotografen utvecklat idén till något nytänkande.

Om att bilden tagits på ett järnvägspår, där ingen får vistas, sa juryn:

– Juryn har noterat att bilden är tagen på en järnväg som är i bruk och är medveten om att det inte är tillåtet att vistas på en sådan järnväg. Detta ska alltså undvikas, främst för den egna säkerheten. Juryn har ändå utsett bilden till segrare; utifrån de fotografiska kvaliteterna och för hur den möter de kriterier som satts upp i tävlingsreglerna.

– Vi vill att människor ska reflektera över vilket motiv man väljer. Alltså motiven och motivet bakom, säger Lotta Magnusson, projektledare på Region Dalarna.

Annat sammanhang
Lars Wallsten har forskat i fotografi vid högskolan i Gävle men han vill inte säga huruvida det är fel eller inte att ta en sådan här bild.

– Det är svårt att tala om rätt och fel när det gäller bilder. Det handlar om sammanhanget och syftet, säger Lars Wallsten.

– Bilder som fungerar i ett sammanhang kanske skapar problem i ett annat sammanhang.

Så i ett annat sammanhang kanske det här fotot inte hade väckt någon uppståndelse?

– Nej, säger Lars Wallsten.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sverigesradio.se